Ministrul Muncii, anunţ despre programul de lucru şi munca de acasă

Ministrul interimar al Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că ministerul pe care îl conduce a emis un set de instrucţiuni şi recomandări către angajatori, astfel încât aceştia să ia în considerare modificarea programului de lucru "acolo unde se impune" pentru a-i permite unuia dintre părinţi să stea acasă cu copilul sau opţiunea activităţii desfăşurate de la domiciliu.

10 mart. 2020, 20:08
Ministrul Muncii, anunţ despre programul de lucru şi munca de acasă

„Astăzi am avut o şedinţă în cadrul ministerului, ne-am şi consultat cu partenerii noştri şi am găsit de cuviinţă să emitem un set de instrucţiuni care să recomande angajatorilor să ia în considerare, pe de o parte, modificarea programului de lucru acolo unde se impune, astfel încât unul dintre părinţi să poată fi acasă cu minorul pentru a-l îngriji sau să ia în considerare opţiunea activităţii desfăşurate de la domiciliu, prevedere prevăzută în Codul Muncii şi disponibilă celor care o pot practica de la domiciliu, respectiv folosirea prevederilor legate de telemuncă. Aici, punerea în aplicare a prevederilor legate de telemuncă este condiţionată de asigurarea unor condiţii tehnice, pentru a putea desfăşura corespunzător activităţile. Avem, deci, câteva opţiuni”, a precizat Violeta Alexandru, marţi, în cadrul şedinţei de guvern, la solicitarea premierului interimar.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, marţi seară, că se analizează în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă posibilitatea ca, în Bucureşti, activitatea angajatorilor să înceapă la ore diferite, pentru a reduce aglomeraţia de la metrou. 600.000 de persoane circulă, zilnic, cu garniturile de metrou. 

”Pentru a reduce aglomeraţiile în staţiile de metro analizăm în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă propunerea de a începe programul la ore diferite”, a spus, marţi seară, în şedinţa de Guvern, ministrul de Interne, Marcel Vela.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a afirmat că se poate începe treptat, de la 7 la 10. „Atenţie, asta trebuie căutate arealurile, pe anumite rute de deplasare, astfel încât să reducem aglomeraţia. Unele să înceapă la 7 dimineaţa, altele la 8, altele la 9, altele, care pot şi nu le este afectată activitatea, să începă la 10 dimineaţa. La fel, încetarea programului  să se facă la intervale orarediferite să putem să splităm fluxurile , pentru a reduce aglomeraţia.”, a declarat Orban.

Potrivit acestuia, ”periclul de contaminare se reduce cu cât numărul de persoane este mai mic, pentru că permite păstrarea distanţei”. Zilnic, 600.000 de persane circulă în Capitală cu garniturile de metrou.