ZILE LIBERE pentru părinţi atunci când şcolile sunt închise. Ce a decis Camera Deputaţilor marţi

Proiectul a fost retrimis la Comisia de Muncă din Camera Deputaților, care va avea ședința după plenul Camerei. Proiectul se va vota joi în procedură de urgenţă.

10 mart. 2020, 09:27
ZILE LIBERE pentru părinţi atunci când şcolile sunt închise. Ce a decis Camera Deputaţilor marţi

UPDATE. Proiectul se va vota joi, în procedură de urgenţă, iar banii, potrivit unui amendament depus de PSD, se vor deconta de la buget. „Vom vota joi, în procedură de urgență, proiectul de lege prin care părinții își pot lua liber de la muncă pentru a sta acasă cu copiii în situația închiderii temporare a școlilor și am depus un amendament prin care plata zilelor libere acordate de angajator să se deconteze din taxele și impozitele colectate de stat de la firme”, a scris Marcel Ciolacu pe facebook.

Un proiect de lege inițiat de parlamentari PSD și ALDE, votat deja de Senat și pus pe ordinea de zi de marţi a Camerei Deputaților, ar obliga toți angajatorii să acorde zile libere plătite unuia dintre părinți dacă școlile se închid din cauza unor ”situații extreme decretate”.

Prevederea s-ar aplica părinților de copii până în 12 ani, iar zilele libere se acordă pe toată perioada în care autoritățile decretează închiderea școlilor, potrivit proiectului. El a fost inițiat încă din martie 2019, a trecut de Senat în iulie 2019 și acum este pregătit pentru vot

Totul despre proiecul de lege aici:

ZILE LIBERE pentru un părinte atunci când şcolile sunt închise sau copiii sunt bolnavi DOCUMENT

Problema majoră a proiectului este că pune o presiune economică majoră pe companiile private, pentru că le obligă să plătească din bugetul propriu indemnizația pentru aceste zile libere și nu dă posibilitatea decontării din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), cum sunt platite de obicei aceste concedii.

E oficial! Şcolile se vor închide în perioada 11 – 22 martie! Anunţul făcut de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă 

Ministerul Muncii va avea pe site-ul propiu o secţiune specială cu întrebări şi răspunsuri legate de domeniul muncii, în contextul măsurilor luate pentru a evita răspândirea infectării cu noul coronavirus. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a afirmat că se recomandă flexibilizarea programului de lucru pentru părinţii care nu au cu cine să îşi lase copiii acasă.

”O bună parte din ziua de astăzi am petrecut-o în discuţii legate de situaţii de viaţă în care s-ar putea afla angajaţii dar şi angajatorii în contextul măsurilor privind coronavirusul. Oamenii sunt preocupaţi. Au nevoie de îndrumări. Am cerut echipei mele să evităm limbajul de lemn şi să oferim răspunsuri clare, în cadrul legal existent. Astăzi am răspuns punctual întrebărilor, de mâine vom deschide o secţiune distinctă în pagina de internet cu cele mai frecvente întrebări şi răspunsuri. Vom completa documentul pe toată durata zilei, a scris, lunis eară, pe Facebook, Violeta Alexandru.

Acesta a precizat că se recomandă flexibilizarea programului de lucru pentru părinţii care nu au cu cine să îşi lase copiii acasă.

”Mă preocupă, mai ales în contextul deciziei privind închiderea şcolilor, să acomodăm programul de muncă al părinţilor având copii minori în îngrijire. Mulţumesc pentru mesaje. Este important să vă puteţi baza pe Ministerul Muncii ca să vă concentraţi pe sănătatea voastră şi a familiei dar şi pe muncă”, a mai scris ministrul.