Ministrul Muncii anunţă că pensiile şi salariile din România sunt foarte mici: Nivelul sărăciei este îngrijorător

Ministrul Muncii a declarat într-o conferinţă de presă că pensiile şi salariile din România sunt foarte mici, precizând că nivelul sărăciei este unul îngrijorător.

23 apr. 2021, 21:18
Ministrul Muncii anunţă că pensiile şi salariile din România sunt foarte mici: Nivelul sărăciei este îngrijorător
Ministrul Muncii anunţă că pensiile şi salariile din România sunt foarte mici: Nivelul sărăciei este îngrijorător

Ministrul Muncii se arată îngrijorată de nivelul sărăciei din România. Raluca Turcan a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă că românii au pensii şi salarii foarte mici.

Ministrul Muncii: În România pensiile sunt foarte mici, salariul minim este foarte mic

„În România pensiile sunt foarte mici, salariul minim este foarte mic şi, în general, nivelul sărăciei este unul îngrijorător. Şi vă dau şi câteva cifre: avem peste 900.000 de pensionari plătiţi cu pensia minimă socială; avem, de asemenea, 5 milioane de pensionari din sistemul public de pensii cu o pensie medie de 1.500 de lei şi avem 2,7 milioane de pensionari cu pensie până în pensia medie. Deci sistemul de pensii este unul care nu le permite milioanelor de pensionari cu nivelurile menţionate de pensii să trăiască într-un mod decent”, a declarat Raluca Turcan vineri, la Râmnicu Vâlcea.

Referitor la persoanele care au nevoie de asistenţă socială, Turcan a declarat că a constatat că există „categorii întregi de oameni care nu s-au aflat ani la rând pe radarul autorităților”.

„Cei mai vulnerabili dintre vulnerabili sunt vârstnicii de peste 65 de ani, persoanele cu dizabilități, familiile monoparentale sau familiile cu mulți copii aflate în asistență socială. Pentru fiecare din acești oameni aflați în asistență socială o sumă de bani nu mai este suficientă”, a mai precizat Raluca Turcan în cadrul conferinţei de presă de la Râmnicu Vâlcea.

Potrivit ministrului, în România se află 413.000 de beneficiari de ajutor social, iar serviciile sociale trebuie să fie integrate: asistență socială, consiliere școlară, consiliere psiho-pedagogică, asisteță la domiciliu.

Citeşte şi Majorare pensii cu 40 la sută. Raluca Turcan: Şi eu am crezut că o să se întâmple. S-au vândut iluzii pensionarilor

Lucian Bode: Cât eu voi fi ministru nu se modifică sistemul de pensii în structurile MAI

Lucian Bode a declarat că pe durata mandatului său nu vor exista modificări de legislaţie în privinţa pensionarii personalului din structurile Ministerului Afacerilor Interne.

„Nu trebuie să ne uităm mult în urmă să vedem că există o legislaţie favorabilă pe care o accesează toţi cei care îndeplinesc condiţiile. Nu sunt ei vinovaţi pentru că au astăzi o legislaţie care le permite la 50 de ani, dau un exemplu, şi îndeplinesc condiţiile legale, să treacă în rezervă. Eu cred că nivelul veniturilor în MAI nu este unul aşa cum ni-l dorim. Nivelul pensiei pe sistemul actual este unul care avantajează angajaţii din structurile MAI în raport cu alte sisteme publice, dar în acelaşi timp trebuie să ne uităm şi la drepturile şi obligaţiile pe care le-au avut în timpul activităţii.

Le-am spus şi colegilor din structurile MAI de aici, de la Botoşani şi le spun de fiecare dată la nivel naţional: transmiteţi tuturor colegilor noştri că atâta vreme cât eu voi fi ministru al Afacerilor Interne nu se modifică sistemul de pensii în ceea ce priveşte structurile noastre, în sensul de a le diminua veniturile. La fel, chestiunea legată de salarii, că se pune problema limitării la 20% a sporurilor care pot fi acordate”, a afirmat Bode.

Citeşte şi Pensii 2021. Raluca Turcan a făcut anunţul. Ce se întâmplă cu pensiile de serviciu: Trebuie echilibru între contributivitate și factorul favorizant!