Ministrul Muncii anunţă schimbări privind indemnizaţia de creştere a copilului

Ministerul Muncii a anunţat marţi la TVR că se lucrează la elaborarea unui proiect normativ privind mamele care îşi cresc copiii, pe structura unui proiect legislativ care se află deja în Parlamentul României.

06 ian. 2016, 04:30
Ministrul Muncii anunţă schimbări privind indemnizaţia de creştere a copilului

Parintii care se afla in concediul pentru cresterea copilului vor putea primi o indemnizatie maxima de 3.400 de lei in primul an, indiferent de durata aleasa, potrivit unui act normativ adoptat in septembrie de Senat. In prezent, acest cuantum maxim este valabil doar pentru concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an. Parintii care aleg sa intre in concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani vor putea beneficia in primul an de o indemizatie lunara maxima de 3.400 de lei, la fel ca in cazul concediului de crestere de un an. Masura este inclusa intr-o propunere legislativa adoptata marti de Senat, in calitate de prima Camera. Asta inseamna ca, pentru a se aplica, actul trebuie sa treaca si de Camera Deputatilor. 

In prezent, cuantumul indemnizatiei reprezinta 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni. Insa, in functie de durata concediului ales de parinti, indemnizatia are anumite limite minime si maxime.

Concret, persoanele indreptatite pot sa opteze pentru:

  • concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an (respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap) si indemnizatie lunara de cel putin 1,2 ISR si cel mult 6,8 ISR (adica minimum 600 de lei si maximum 3.400 de lei);
  • concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani si indemnizatie lunara de cel putin 1,2 ISR si cel mult 2,4 ISR (adica minimum 600 de lei si maximum1.200 de lei).

Potrivit modificarilor adoptate de senatori, persoanele care vor alege concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani vor primi in primul an, de asemenea, cel putin 1.200 de lei si cel mult 3.400 de lei. Astfel, abia in al doilea an cuantumul maxim va fi de doar 1.200 de lei.