Ministrul Muncii: Atitudinea civică în societate trebuie schimbată vizavi de plata datoriilor la stat

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a pledat, marţi seară, pentru schimbarea atitudinii civice vizavi de plata datoriilor la stat, în special a contribuţiilor la sistemul de pensii, subliniind că pericolul pensiilor mici vine abia de acum încolo, în condiţiile în care, după luna iulie 2014, numărul persoanelor plătite cu salariul minim pe economie se va apropia de un milion. La acestea se adaugă peste două milioane de lucrători în agricultură, care nu sunt asiguraţi în niciun sistem de pensie.

07 ian. 2014, 21:38
Ministrul Muncii: Atitudinea civică în societate trebuie schimbată vizavi de plata datoriilor la stat

Sigur că va trebui să ne gândim la o măsură, pentru că eu vă spun că pericolul adevărat vine de acum încolo, pentru că există 800.000 de persoane care sunt plătite cu salariul minim pe economie. În curând, după majorarea din iulie (a cuantumului salariului minim pe economie – n.r.), numărul lor va creşte. Vor fi peste 900.000 de persoane, deci ne apropiem de un milion de persoane plătite cu salariul minim pe economie. În acelaşi timp, în agricultură sunt peste două milioane de persoane care nu sunt asigurate în niciun sistem şi, mai mult de atât, vine şi o generaţie care va ieşi într-un interval scurt de timp la pensie. Aceste persoane vor avea un nivel al pensiei înfiorător de mic – gândiţi-vă la cele plătite cu salariul minim pe economie„, a spus Mariana Câmpeanu, potrivit Agerpres.

În acest context, ministrul Muncii a subliniat că românii trebuie să-şi schimbe atitudinea vizavi de plata datoriilor către stat.

Cred că atitudinea civică în societate trebuie schimbată – chiar cu ajutorul mass-media – vizavi de datoria de a te gândi la viitorul tău, de a-ţi calcula toate şansele şi toate posibilităţile şi, mai ales, de a avea o atitudine foarte clară şi tranşantă vizavi de faptul că trebuie să ne plătim datoriile către stat, chiar dacă este vorba şi numai despre contribuţii„, a arătat ministrul.

De asemenea, Mariana Câmpeanu a atras atenţia asupra faptului că persoanele care lucrează se complac în această situaţie.

Dacă mergi într-o unitate – pentru că se vorbeşte foarte mult despre munca la negru – şi găseşti persoane care lucrează la negru, niciuna nu declară că lucrează la negru, ci, dimpotrivă, era pe acolo întâmplător. A trecut să-şi cumpere o pâine şi a ridicat o cărămidă de jos. Oamenii aceştia încă nu sunt conştienţi care sunt efectele faptului că acceptă să primească salariul minim pe economie şi un rest suplimentar în altă formă„, a exemplificat oficialul.

Citeşte şi: Anul 2014 aduce MODIFICĂRI importante la Legea pensiilor. Vezi care sunt acestea