Ministrul Muncii: Firmele care vor trimite angajaţii în şomaj tehnic vor primi sprijin financiar în cel mult 30 de zile

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunţă că firmele care îşi vor trimite angajaţii în şomaj tehnic vor primi sprijin financiar în termen de cel mult 30 de zile de la momentul la care se vor adresa Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Violeta Alexandru le recomandă angajaţilor care pot fi victimele unor abuzuri din partea angajatorilor să se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, spunând că, deşi controalele au fost suspendate în această perioadă, reclamaţiile de acest gen vor fi luate în considerare.
Romania TV
23 mart. 2020, 19:34
Ministrul Muncii: Firmele care vor trimite angajaţii în şomaj tehnic vor primi sprijin financiar în cel mult 30 de zile

Violeta Alexandru a spus că a primit mesaje de la persoane care îi cer sprijinul, în condiţiile în care unii angajatori încearcă să comită abuzuri legate de statutul angajaţilor. Ea a precizat că a primit de la angajaţi mesaje prin care aceştia se plângeau că au fost anunţaţi prin SMS că vor fi concediaţi.

„Sunt momente de panică, care se regăsesc în atitudini luate de angajatori ca urmare a presiunii pe care o trăiesc şi anume de a-şi vedea resurse limitându-se de la o zi la alta. E vorba despre angajatori care au tendinţa, unii dintre dânşii, să ia măsuri radicale, sper să nu le mai ia odată ce sunt popularizate măsurile Guvernului, cum este cea privind şomajul tehnic”, a afirmat Violeta Alexandru luni seară, la Digi 24.

Aceasta le-a cerut angajatorilor să apeleze la măsurile de protecţie din partea autorităţilor.

„Sunt convinsă că există soluţii pe care să le folosim de aşa manieră încât să trecem împreună prin această criză, una dinte ele e şomajul tehnic, alta este lucrul la domiciliu, sau telemunca. Eu nu dau lecţii nimănui (…) dar este o realitate socială şi economică îngrozitoare pe care oamenii o trăiesc astăzi şi de aceea am venit cu promptitudine cu primele măsuri şi vom veni şi cu altele în cursul acestei săptămâni”, a spus aceasta.

Ministrul Muncii a mai spus că angajatorii trebuie să înregistreze în REVISAL numele angajaţilor care ar urma să fie trimişi în şomaj tehnic, după care trebuie să se adreseze, începând din aprilie, la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Violeta Alexandru dă asigurări că, deşi termenul în care statul trebuie să vireze banii este de cel mult 30 de zile, autorităţile fac eforturi pentru a devansa cât mai mult acest termen.

„Suntem gata să procesăm aceste cereri cât mai repede cu putinţă de la începutul lunii aprilie, în aşa fel încât aceşti oameni care se află la limita suportabilităţii din punct de vedere financiar să nu trebuiască să aştepte după stat până la primirea banilor”, a spus ea.

Alexandru a menţionat că documentele se pot depune electronic, „pentru că nu este cazul să împovărăm oamenii cu drumuri la AJOFM cu hârtii peste hârtii”.

În ceea ce priveşte angajaţii care ar putea fi victimele unor abuzuri se pot adresa Inspecţiei Muncii, a precizat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

„Colegii mei din ITM nu fac în acest moment, controale, ele sunt suspendate pentru a nu chinui şi mai mult angajatorii români, dar în momentul în care avem sesizări de potenţiale fapte care duc la abuz, (…) , dar dacă există asemenea abuzuri ele trebuie aduse de îndată la cunoştinţa ITM”, a spus Alexandru.

Comisia Europeană a recomandat luni statelor membre UE să înlesnească transportul de marfă în interiorul Uniunii Europene, mai ales pentru asigurarea alimentelor pentru populație și a echipamentelor medicale, în contextul pandemiei coronavirus COVID-19.

Comisia a emis noi orientări practice în legătură cu modul de punere în aplicare a Orientărilor privind gestionarea frontierelor, în scopul de a menține circulația mărfurilor pe tot teritoriul UE pe durata actualei pandemii.

Pentru a se asigura că lanțurile de aprovizionare din întreaga UE continuă să funcționeze, se solicită statelor membre să desemneze neîntârziat toate punctele interne corespunzătoare de trecere a frontierei din cadrul rețelei transeuropene de transport (TEN-T) ca puncte de trecere a frontierei pentru „culoarele verzi”.

Punctele de trecere a frontierei pentru culoarele verzi trebuie să fie deschise tuturor vehiculelor de marfă, indiferent de natura mărfurilor pe care le transportă.

Trecerea frontierei, inclusiv toate verificările și controalele medicale, nu trebuie să dureze mai mult de 15 minute – solicită Comisia Europeană statelor membre.

Puncte de trecere a frontierei pentru culoarele verzi

Procedurile de la punctele de trecere a frontierei pentru culoarele verzi trebuie reduse la minimum și simplificate, menținându-se un nivel strict necesar.

Verificările și controalele medicale trebuie efectuate fără ca șoferii auto să trebuiască să iasă din vehicule, iar conducătorii înșiși trebuie supuși doar unor controale minime.

„Nu trebuie să li se solicite conducătorilor vehiculelor de transport de mărfuri să prezinte niciun alt document în afara documentului de identitate, a permisului de conducere și, dacă este necesar, a unei scrisori din partea angajatorului” – spune CE.

Trebuie acceptată prezentarea/depunerea documentelor pe cale electronică.

Niciun vehicul și niciun conducător al vreunui vehicul de transport de mărfuri nu trebuie să fie discriminat, indiferent de originea și destinația lor, de naționalitatea conducătorului auto sau de țara de înmatriculare a vehiculului.

În contextul actualei situații, se solicită totodată insistent statelor membre să suspende temporar toate interdicțiile de acces rutier valabile actualmente pe teritoriul lor, cum ar fi condusul la sfârșit de săptămână, pe timp de noapte și interdicțiile de la nivel sectorial.

Comisia încurajează statele membre să creeze coridoare sigure de tranzit care să le permită conducătorilor auto particulari și pasagerilor lor, cum ar fi lucrătorii din sectorul sănătății și din cel al transporturilor, precum și cetățenilor UE care sunt repatriați, indiferent de naționalitatea lor, să tranziteze țara direct, cu prioritate, în toate direcțiile necesare de-a lungul Rețelei TEN-T.

Acest lucru trebuie făcut menținându-se cu strictețe pe ruta desemnată și luându-și pauzele necesare minime. Statele membre ar trebui să se asigure că dispun de cel puțin un aeroport funcțional pentru zboruri în scopuri de repatriere și în scopuri umanitare și de ajutorare.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce se întâmplă, de fapt, cu creditul de la bancă dacă persoana care a împrumutat banii a încetat din viață. Cine este obligat să plătească ratele
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Vești bune pentru românii fără asigurare, dar care suferă de boli cronice. Ce au decis autoritățile
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Dușmanul invizibil din casă. Ține-l la distanță cu aceste trucuri eficiente
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Avertismentul oamenilor de știință. Rotația Pământului se accelerează în mod neașteptat. Cea mai scurtă zi din istorie
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african