EXCLUSIV Ministrul Muncii, Marius Budăi, clarificări despre majorarea pensiilor: „Nu va fi împărţită în etape. Pensiile cresc de la 1 ianuarie”. De ce unele pensii vor ajunge cu întârziere în prima lună din 2023

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că pensiile românilor vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Budăi a precizat că majorarea se va face într-o singură etapă pentru toată lumea.

15 oct. 2022, 20:31
EXCLUSIV Ministrul Muncii, Marius Budăi, clarificări despre majorarea pensiilor: „Nu va fi împărţită în etape. Pensiile cresc de la 1 ianuarie”. De ce unele pensii vor ajunge cu întârziere în prima lună din 2023

Majorarea pensiilor se va face într-o singură etapă, de la 1 ianuarie 2023, a anunţat ministrul Muncii.

Pentru ca în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi.

Nu va fi nicio majorare în două etape, nu va fi împărţită majorarea. Va fi o majorare într-o singură etapă de la 1 ianuarie„, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi,  în exclusivitate la România TV.

Citeşte şi: PENSII 2023. Rareş Bogdan, despre scenariul majorării pensiilor în etape: Chiar mă deranjează dacă va veni aşa. Nu vreau să aflu de la televizor

Întrebat dacă există riscul ca în luna ianuarie pensiile să fie plătite cu întârziere, aşa cum s-a mai întâmplat în anii precedenţi, ministrul Muncii Marius Budăi a precizat: „Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente”.

Citeşte şi: Pensii 2023. Veste bună pentru 5 milioane de români, majorarea va fi mai mare decât prevede legea

Pensii 2023. De ce unele pensii vor ajunge cu întârziere în ianuarie

Pentru unii pensionari, pensiile vor veni cu întârziere în ianuarie 2023. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat că întârziere are loc deoarece primele zile ale anului sunt zile nelucrătoare, conform Codului Muncii, iar primele plăţi se vor putea face începând cu 3 ianuarie.

Vor fi câteva zile la început de an cum a fost în fiecare an, în care cei care încasau pensiile în datele de 2, 3 sau 4 ianuarie vor primi sumele aferente pensiilor în zilele următoare. Este vorba doar despre o procedură bugetară„, a mai explicat Budăi, la România TV.

 

Cu cât creşc pensiile de la 1 ianuarie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat zilele trecute că în şedinţa conducerii PNL a fost discutat procentul cu care pot fi majorate pensiile, astfel încât să nu producă un deficit mai mare pe bugetul de pensii.

„În acest moment, limita la care ne referim este de aproximativ 11%”, a spus premierul, rătând că la Ministerul Muncii există grupul de lucru care trebuie să vină cu propunere concretă pe cifre.

La rândul său, Marius Budăi a declarat că impactul bugetar calculat pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 va fi de 11 miliarde de lei.

Întrebat în legătură cu procentul de 11% avansat de premierul Nicolae Ciucă pentru majorarea pensiilor, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că această creştere trebuie să se încadreze în bugetul pentru pensii, atât timp cât există un anumit buget pentru acestea.

„Solicitarea mea către Executiv a fost să creştem pensiile şi salariile şi să nu lăsăm oamenii să poarte singuri povara inflaţiei, dar cu cât se realizează această creştere, trebuie să se calculeze la finanţe şi la modul mai general în Guvern”, a răspuns şeful statului.