EXCLUSIV Ministrul Muncii, Simona Bucura – Oprescu, în direct la România TV. „Procesul de reevaluare a dosarelor de pensie se apropie de finalizare”. Detalii exclusive despre majorarea, impozitarea şi recalcularea pensiilor

Anul 2024 este crucial pentru domeniul social. Pensiile au fost majorate cu inflaţia în ianuarie, vor fi recalculate din septembrie, iar pragul de impozitare ar putea fi ridicat la 3000 de lei. În paralel, se aşteaptă şi noua lege a salarizării. Ministrul Muncii explică, în exclusivitate la România la Raport, ce-i aşteaptă pe români începând cu acest an.

07 feb. 2024, 18:04
EXCLUSIV Ministrul Muncii, Simona Bucura – Oprescu, în direct la România TV. „Procesul de reevaluare a dosarelor de pensie se apropie de finalizare”. Detalii exclusive despre majorarea, impozitarea şi recalcularea pensiilor

UPDATE: Ministrul Muncii, Simina Bucura Oprescu, a afirmat, miercuri seară, că autorităţile sunt pregătite pentru reclacularea tuturor pensiilor, aşa cum prevede noua lege, procesul de reevaluare a dosarelor fiind aproape finalizat. Până în 4 martie, trebuie să fie gata şi normele de aplicare a legii, dar ministrul afirmă că vir fi gata la timp.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a afirmat, miercuri seară, în exclusivitate la România TV, că autorităţile sunt pregătite pentru recalcularea pensiilor din septembrie, aşa cum prevede noua lege.

”Procesul de reevaluare a dosarelor de pensie se apropie de finalizare. Avem peste 95% dintre dosare reevaluate, au rămas dosarele mai grele, mai complexe. Ţinta noastră este să finalizăm cât mai curând posibil, având deja în sistem aceste date – datele fiecărui pensionar. Ulterior, evident că şi procesul de recalculare va fi mai facil”, a declarat Simona Bucura Oprescu.’, în exclusivitate la România TV.

Ministrul Muncii a precizat că şi normele de aplicare a Legii pensiilor vor fi gata la timp. ”Este un proces de migală, normele sunt cel puţin la fel de importante precum legea în sine (…) Sunt aspecte care ţin de decizii al CCR la care trebuie să fim atenţi, sunt aspecte care ţin de alte legi care au referire şi la pensii – Codul Muncii, Codul Administrativ – toate acestea, împreună cu Legea 360, trebuie văzute în ansamblu, încât să avem cât mai puţine situaţii cu interpretări diferite ale legii”, a mai afirmat Simona Bucura Oprescu.

Ea a precizat că 4 martie este termenul de adoptare a normelor,  după care se va trece la recalcularea pensiilor, însă se are în vedere un soft specializat în acest sens.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), Simona Bucura Oprescu, s-a întâlnit miercuri cu experţi ai Băncii Mondiale în domeniul pensiilor, muncii şi protecţiei sociale, asistenţei sociale, informează Ministerul Muncii printr-un comunicat postat pe pagina proprie de Facebook.

În această seară, Simona Bucura-Oprescu vine la România Tv pentru a explica modificările la legea pensiilor şi cum va arăta noua lege a salarizării. În direct la România la raport, ministrul Muncii va răspunde întrebărilor puse de seniorii României din toată ţara.

„2024 va fi primul an în care românii vor primi pensii majorate si în care vor beneficia de două momente – cheie. Creșterea de 13,8% a punctului de pensie și punerea în plată a recalculării de la 1 septembrie 2024. Arătăm că munca stăruitoare învinge totul. Cu colegii de la MM și CNPP am muncit pe rupte ca să fim gata cu o lege bună, la timp. nu numai pensionarii, ci și noi care muncim acum, să știm că avem o lege bună, respect când iesim la pensie”, a declarat Simona Bucura Oprescu la România TV.

Despre discuţiile cu Banca Mondială, Simona Oprescu a scris pe Facebook. „Am colaborat foarte bine în domenii cheie, precum reforma sistemului de pensii publice ori venitul minim de incluziune. Parteneriatul continuă, prioritare fiind domenii precum ocuparea şi formarea profesională, reforma asistenţei sociale, elaborarea noii legi a salarizării. Mulţumesc Băncii Mondiale şi experţilor săi pentru sprijinul acordat până acum şi contăm şi pe viitor pe un parteneriat solid”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Care este categoria de români care se va bucura de o pensie mai generoasă în funcție de anul nașterii. Cine sunt pensionarii favorizați de recalculare

 

Potrivit sursei citate, Banca Mondială este un „partener de durată pentru Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale”. Din delegaţia Băncii Mondiale au făcut parte Dhushyanth Raju – expert în domeniul muncii şi protecţiei sociale, Roman Zhukovskyi – expert pensii, şi Victor Sulla – expert asistenţă socială.

„Banca Mondială rămâne şi în 2024 un partener strategic al MMSS pentru implementarea reformelor”, se menţionează în comunicat.

INTERVIU EXCLUSIV. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, despre dubla majorare a pensiilor din anul 2024. Calendarul aprobat