Ministrul Muncii: Sistemul de asistenţă socială din România are peste 10.000 de locuri vacante

Sistemul de asistenţă socială din România are peste 10.000 de locuri vacante şi tot mai puţine persoane vin să lucreze în acest sistem în momentul de faţă.

13 mai 2013, 18:37
Ministrul Muncii: Sistemul de asistenţă socială din România are peste 10.000 de locuri vacante

În sistemul de asistenţă socială din România există peste 10.000 de locuri vacante şi două aspecte. În primul rând, imposibilitatea de a face angajări în acest sistem, deşi eu am modificat anul acesta şi a trecut un memorandum prin Guvern prin care angajările se pot face unu la unu şi nu unu la şapte cum a fost până acum. În al doilea rând, vin tot mai puţine persoane să lucreze în acest sistem pentru că grila de salarizare este foarte mică, volumul foarte mare, iar munca este deosebit de dificilă şi sunt multe de făcut”, a declarat Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii.

Aceasta a precizat că într-un serviciu de evaluare a persoanelor cu handicap lucrează doar şase-şapte persoane, subliniind că numai la nivelul judeţului Prahova sunt 40.000 de persoane cu handicap, din care 11.000 trebuie să vină anual pentru evaluare, potrivit Agerpres.

„Dacă handicapul nu este grav se face un program de recuperare şi se mai pot ameliora din funcţiile de care are nevoie o persoană ca să descurce în mod normal în viaţa de zi cu zi”, a explicat ministrul Muncii.

Potrivit sursei citate, Ministerul Muncii derulează câteva programe cu instituţii internaţionale pentru persoanele cu dizabilităţi prin care se vor introduce alte criterii de evaluare, dar şi unirea unor instituţii care se ocupă de evaluarea persoanelor cu handicap.

„Exista institutul de expertiză, dar şi comisiile de expertiză din cadrul Caselor de Pensii care evaluează persoanele din punct de vedere al posibilităţi de a mai lucra sau nu şi prin care se va acorda acea pensie de invaliditate. Aceste două servicii vrem să le unim şi să facem un singur institut. Astfel, o persoană trebuie să se prezinte, fie că este copil, fie că este adult, doar o singură dată, şi se stabileşte dacă este o persoană cu dizabilităţi şi trebuie să meargă şi să primească toate facilităţile legate de acest lucru sau dacă este o persoană care poate fi încadrată în câmpul muncii peste două luni sau peste şase luni şi primeşte un program de recuperare. Este un program pe care îl dezvoltăm cu Japonia, avem un grant de 1,8 milioane de dolari, numai pentru persoane cu dizabilităţi pentru a face alte criterii de evaluare, aşa cum sunt în toată lumea dar şi cu Banca Mondială pentru a crea o nouă instituţie. Nu pot da un termen când se va finaliza pentru că este vorba de buget şi de bani. Poate la anul”, a adăugat ministrul Muncii.