Ministrul Muncii, veşti proaste despre alocaţii, subvenţiile pentru angajarea şomerilor şi plata pensiilor recalculate

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit în exclusivitate la România TV despre efectele pe care le are întârzierea promulgării bugetului pentru anul 2019.

09 mart. 2019, 17:36
Ministrul Muncii, veşti proaste despre alocaţii, subvenţiile pentru angajarea şomerilor şi plata pensiilor recalculate

Marius Budăi a declarat, sâmbătă, la România TV că există mai multe probleme importante care s-ar fi născut din cauza refuzului președintelui Klaus Iohannis de a promulgarea bugetului. Ministrul Muncii s-a ferit să dea termene exacte pentru a nu crea aşteptări iluzorii pensionarilor şi şomerilor.

„Domnul președinte face strict un joc politic, strict o utilizare a Palatului Cotroceni ca și platformă politică și nimic mai mult. Dar mai importante sunt următoarele două măsuri pe care noi la ministerul muncii trebuie să le implementăm și nu putem să parcurgem aceste etape. Prima vine din imposibilitatea majorării alocațiilor pentru copii datorată acelui amendament la legea bugetului în Parlament. Parlamentul a dispus, noi Guvernul executăm ce a decis Parlamentul, am modificat printr-o ordonanță de urgență legile în așa fel încât aplicare majorării valorii bugetului pentru alocații să poate fi și pusă în practică”, a declarat Marius Budăi.

Ministrul Muncii: „Pensiile vor fi plătite şi majorate în 2019. Preşedintele a trimis un consilier ca să nu se facă de râs”

Ministrul Muncii a anunțat că un alt program care nu se va mai realiza din aceeași cauză este cel al ocupării forței de muncă și formării profesionale a șomerilor. Mai exact, firmele nu vor mai primi bani pentru oamenii pe care îi vor angaja din șomaj.

„În al doilea rând este imposibilitatea derulării programelor de ocupare și formare profesională a șomerilor pentru anul 2019. Aceste proiecte nu pot fi finanțate cu încheiere de noi convenții. Convențiile aflate în plată sunt încheiate până la sfârșitul lui decembrie 2018 și pot fi achitate în continuare din acel 1/12, dar nu putem încheia noi convenții. Asta înseamnă că nu putem crea noi locuri de muncă, nu putem califica noi oameni, nu putem da o gură de oxigen oamenilor de afaceri și anume, un 2250 lei pe lună pe angajat. Structura decontării acestor măsuri de încurajare a ocupării forței de muncă este că în primă fază de decontează de la bugetul de stat, ulterior se depun cereri de finanțare și se decontează de la bugetul Uniunii Europene, ceea ce înseamnă în final că încetinește atragerea de fonduri europene”, a declarat Budăi. 


loading...
Partenerii noștri