Ministrul Nelu Tătaru, despre redeschiderea şcolilor: „Evoluţia verii ne va da măsurile în toamnă”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, într-o intervenţie la Digi 24, referitor la redeschiderea şcolilor, că ministerul pe care-l conduce a pus în consultare pentru Ministerul Educației un set de reguli, dar că acestea pot fi reactualizate în toamnă în funcţie de cum va evolua epidemia de coronavirus în această vară. 

RomaniaTV.net
16 iun. 2020, 19:25
Ministrul Nelu Tătaru, despre redeschiderea şcolilor: „Evoluţia verii ne va da măsurile în toamnă”

“Noi am pus în consultare și pentru Ministerul Educației niște reguli, dar țin să menționez că evoluția acestei veri ne va da și o serie de măsuri în toamnă […] Noi vrem ca la 15 septembrie să se deschidă anul școlar cvasi-normal, dar există foarte multe condiții”, a spus ministrul.

Explicaţiile ministrului vin după ce Ministerul Sănătății a publicat un set de reguli stricte pentru redeschiderea școlilor, document realizat de Institutul Național de Sănătate Publică. Printre aceste reguli, se numără următoarele: clase de maximum 10-15 elevi, care să stea 4 ore pe zi la școală, ore de 30 de minute, iar restul clasei, prin rotație, va face școală online.

Citeşte şi Noi reguli pentru redeschiderea şcolilor: elevii vor merge prin rotaţie la şcoală, maximum 4 ore pe zi, ora de curs – 30 de minute

Pe 11 [martie – n.red.] s-au închis oficial școlile și grădinițele în condițiile în care unul dintre părinți putea sta acasă cu plata a 75% din salariu, dar nemaiputând face acest lucru am decis că trebuie deschise after school-urile și grădinițele“, a precizat Tătaru.

Executivul a anunțat că “începând cu 15 iunie, ca urmare a faptului că perioada cursurilor școlare se încheie, practic, astăzi, părinții vor avea posibilitatea să ducă copiii la creșe, grădinițe și after school-uri, indiferent că acestea sunt de stat sau privat”. Însă unităţile pentru învăţământ preşcolar şi antepreşcolar nu s-au putut deschide pe 15 iunie, în lipsa regulilor pe care trebuie să le aplice aceste unităţi pentru a putea primi copiii.

Actul normativ cuprinzând măsurile necesare redeschiderii grădiniţelor, creşelor şi after-schol-urilor a fost publicat în Monitorul Oficial abia în cursul zilei de 15 iunie, astfel încât aceste unităţi i-au putut primi pe copii începând cu data de 16 iunie.