Ministrul Ovidiu Silaghi îl acuză pe Laszlo Kover de „SFIDARE”

Ministrul liberal al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a declarat, luni, la Târgu Mureş, că faptul că preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, nu şi-a cerut scuze pentru declaraţiile în cazul reînhumării scriitorului maghiar Nyiro Jozsef i se pare "o sfidare".

RomaniaTV.net
04 iun. 2012, 14:50
Ministrul Ovidiu Silaghi îl acuză pe Laszlo Kover de „SFIDARE”

Întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă i se pare că preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, are o abordare superioară, deoarece revine în România să susţină campania electorală a PCM, după declaraţiile pe care le-a făcut în cazul reînhumării scriitorului maghiar Nyiro Jozsef , Ovidiu Silaghi a răspuns că abordarea i se pare „inferioară”, transmite corespondentul Mediafax.

„Mie abordarea mi s-a părut că e inferioară, nu ştiu de ce vi se pare superioară. Asta vi se pare că e o abordare superioară, faptul că nu-şi cere scuze? E o sfidare”, a spus ministrul Transporturilor.

Acesta a adăugat că nu i se pare „în regulă” faptul că preşedintele Parlamentului Ungariei, în această calitate, merge „să-şi dea cu părerea într-o zonă dintr-o altă ţară”.

Întrebat dacă, în opinia sa, Kover Laszlo ar trebui declarat persona non-grata, Silaghi a răspuns: „Domnul Kover este cetăţean european, libertatea de circulaţie în Europa există. Faptul în sine – că el, în calitate de preşedinte al Parlamentului Ungariei, vine să-şi dea cu părerea într-o zonă dintr-o altă ţară – nu mi se pare în regulă. Şi cred că premierul Victor Ponta are dreptate. Mi se pare totuşi absurd să fie declarat persona non grata, totuşi, ne aflăm în Europa, aşa avem pretenţi””, a răspuns acesta.

„Cred că domnul Kover ar trebui să-şi ceară scuze, în continuare zic acelaşi lucru, pentru că este total anormal comportamentul său. Nu ştiu dacă e doar de campanie sau dacă dânsul îşi mai poate reveni. Dar evenimentul a avut loc, s-a produs şi scuzele sunt necesare”, a conchis Silaghi.

Preşedintele PCM Mureş, Laszlo Gyorgy, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, va susţine, marţi, candidaţii partidului în opt localităţi din judeţ – printre care Târgu Mureş, Sighişoara, Acăţari, Miercurea Nirajului şi Sovata – şi va participa seara, de la ora 19.00, la festivitatea de închidere a campaniei PCM la Târgu Mureş.

Acesta a adăugat că vizita lui Kover nu ar trebui să deranjeze pe nimeni şi că speră că lucrurile „se vor normaliza” după perioada alegerilor locale.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, sâmbătă, la Arad, că preşedintele Parlamentului Ungariei nu ar trebui să fie prezent în campanie în România. Kelemen Hunor a spus acest lucru întrebat fiind dacă este de acord că Ungaria ar trebui să-şi ceară scuze României, în urma unor declaraţii ale preşedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, declara, duminica trecută, la sosirea la Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulată, că „a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal” şi că „a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa” acestuia.

Sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat că autorităţile de la Budapesta ar trebui să îşi ceară scuze pentru declaraţiile „defăimătoare” la adresa Guvernului României făcute de preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo şi că aştepta ca aceste scuze să fie transmise, vineri, la Bucureşti, de premierul Ungariei, Viktor Orban.

Sâmbătă, la Craiova, premierul Ponta a declarat că omologul său ungar, Viktor Orban, are obligaţia să se delimiteze de colegii săi şi să-şi ceară scuze în numele Ungariei pentru declaraţiile preşedintelui Parlamentului Ungariei în cazul privind reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

Președinții celor două camere ale Parlamentului României,  Vasile Blaga și Roberta Anastase, i-au trimis luni o scrisoare omologului ungar, Laszlo Kover, Președintele Adunării Naționale a Ungariei, în care îi recomandă să-şi amâne vizita programată pentru marţi în România. PCM Mureş a anunţat luni că Laszlo Kover se va afla marţi în judeţul Mureş, pentru a susţine candidaţii partidului la alegeri. Recomandarea vine în plin scandal diplomatic între România şi Ungaria, declanşat de acuzaţiile lui Laszlo Kover la adresa Guvernului român în cazul reînhumării scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.