Ministrul Petre Daea liniștește românii: „Avem cantitatea de grâu necesară consumului intern. Producția este la adăpost”

Vești bune de la Ministerul Agriculturii. Ministrul Petre Daea tocmai a făcut anunțul cel mare pentru români.

15 iul. 2022, 08:53
Ministrul Petre Daea liniștește românii: „Avem cantitatea de grâu necesară consumului intern. Producția este la adăpost”
Petre Daea, avertisment privind o eventuală criză alimentară

Petre Daea liniștește populația. Noul ministru al Agriculturii a asigurat că România va avea cantitatea de grâu necesară pentru consumul intern, în acest an, în ciuda scenariilor panicarde care circulă în spațiul public.

Producțiile ar putea fi mai mici, dar suficiente astfel încât colapsul să fie evitat, a mai precizat noul oficial de la MADR.

„Ce vă pot spune sigur este că am reuşit să adunăm producţia de orz, mai sunt câteva procente până la recoltarea totală a întregii suprafeţe din România, deci producţia este la adăpost. Am trecut de 60% şi la recoltatul grâului şi ce avem până acum ne arată că vom avea şi suntem siguri de acest lucru, cantitatea de grâu necesară consumului intern.

Nu o să vă dau producţiile, pentru că nu aş vrea să influenţez piaţă. O să vă comunic aceste producţii când se va încheia recoltatul şi întreaga producţie va fi în magazie închisă cu lacătul sau cu altceva pe dinafară”, a precizat ministrul Agriculturii.

 

Angajamentul lui Petre Daea pentru agricultorii români

 

În plus, oficialul Guvernului Nicolae Ciucă a subliniat faptul că seceta nu este doar un mit, motiv pentru care MADR va lua noi măsuri în sprijinul agricultorilor: va adopta asigurarea accizei la motorină pentru lucrările pentru câmp. În plus, Petre Daea a anunțat și acordarea de credite pentru fermieri.

„Actul răspunderii guvernamentale m-a îndemnat să folosesc prima secundă din timp pentru a vedea la fața locului ce se întâmplă.

După îndeplinirea formală a actului constituțional de a depune jurământul spuneam că este necesar să văd ce se întâmplă, știind că în informările pe care le primeam seceta pedologică în România este o realitate. Inginerul agronom trebuie să se ducă acolo și să vadă care este suferința plantei. Din acest punct de vedere, de vineri după amiază până luni după amiază am putut să văd 10 județe”, a mai transmis Petre Daea.

Producția prognozată de grâu pentru 2022 este de -20%, la nivel național. Județul Vrancea este cel mai afectat din cauza secetei, urmat de Galați și Buzău.