Ministrul polonez de finanţe îi ameninţă pe unguri: `Gata cu glumele`

Miniştrii de finanţe din UE au considerat, marţi, insuficiente măsurile Ungariei privind reducerea deficitului bugetar care continuă. Dacă nu vor lua noi măsuri, îi ameninţă îngheţarea fondurilor de coeziune în anul 2013. "Gata cu glumele" - a spus ministrul polonez de finanţe, Jacek Rostowski.

RomaniaTV.net
25 ian. 2012, 16:19
Ministrul polonez de finanţe îi ameninţă pe unguri: `Gata cu glumele`

Consiliul Ecofin a adoptat decizia conform articolului 126 din tratatul UE, considerând că Ungaria nu s-a conformat recomandărilor în problema luării măsurilor necesare, pentru a reduce deficitul sub pragul de 3% din PIB.

Dacă în cursul anului curent Ungaria nu va întreprinde măsuri suficiente, va fi ameninţată cu îngheţarea accesului la fondul de coeziune. Şi aceasta încă din ianuarie 2013, dacă Ungaria nu se va conforma recomandărilor – a avertizat la conferinţa de presă comisarul pentru problemele valutare, Olli Rehn.

 

A amintit că în lumina noilor principii fiscale cu aşa-zisul pachet de şase legi, dacă nu ar fi fost vorba de Ungaria, ci de o ţară membră din zona euro, am fi asistat la o pedeapsă prin aplicarea imediată a sancţiunilor financiare, scrie Rador.ro

S-a terminat cu glumele în Uniunea Europeană – a spus ziariştilor ministrul de finanţe Jacek Rostowski, pentru care exemplul Ungariei arată că, o dată cu adoptarea pachetului de şase legi, UE abordează în mod serios acum problemele disciplinei financiare.

 

„Dacă nu vor lua măsuri, pericolul de a li se îngheţa fondurile este real. Decizia încă nu a fost luată marţi, dar ceea ce s-a întâmplat în cazul Ungariei arată în ce situaţie ar fi putut fi Polonia, dacă nu am fi luat măsuri în 2011 şi 2012. Vom întreprinde a treia consolidare a finanţelor publice în toată Europa” – a adăugat Rostowski.

Este adevărat că deficitul ungar va fi – potrivit prognozelor Comisiei Europene – de 3,6% din PIB în anul 2011 şi 2,8% din PIB în 2012, dar CE prognozează că în 2013 va depăşi din nou pragul permis şi va atinge 3,7% din PIB.

 

Consiliul Ecofin a considerat că deşi formal Ungaria a îndeplinit obiectivul reducerii în 2011 – ce i-a fost fixat în procedura deficitului excesiv deschisă în anul 2009 – nu a obţinut acest lucru pe calea reformelor structurale şi solide. De aceea a considerat insuficiente măsurile Ungariei. (PAP)