Ministrul propus la Educaţie în Cabinetul Ponta, cercetat de ANI pentru incompatibilitate

Noul guvern pierde miniştri pe drum. Victor Alistar a fost scos din echipă, din cauza problemelor pe care le are cu Agenţia Naţională de Integritate. Probleme cu ANI au însă şi Mircea Diaconu, ministrul propus la Cultură şi pe Corina Dumitrescu, ministrul propus pentru Educaţie.

RomaniaTV.net
03 mai 2012, 14:55
Ministrul propus la Educaţie în Cabinetul Ponta, cercetat de ANI pentru incompatibilitate

Corina Dumitrescu, propusă de premeirul desemnat pentru a ocupa funcţia de ministru al Educaţiei în Cabinetul său, este cercetată de ANI pentru incompatibilitate, informează România TV.

ANI a fost sesizată încă de anul trecut de către preşedintele CSM, Horaţiu Dumbravă privind posibila incompatibilitate a Corinei Dumitrescu, care era şi încă este rector al Universităţii „Dimitrie Cantemir”. Deocamdată, inspectorii de integritate nu şi-au definitivat cercetările.

Potrivit statului Consiliului Suprem al Magistraturii, calitatea de membru al CSM nu este incompatibilă cu cea de rector. Însă Dumitrescu riscă un verdict nefavorabil datorită prevederilor Legii educaţiei naţionale unde se stipulează că funcţia de rector este incompatibilă cu orice altă funcţie de demnitate publică.

În cazul Dumitrescu va fi declarată incompatibilă de către ANI, ea are la dispoziţie două căi de atac: mai întâi la Curtea de Apel Bucureşti, apoi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Şi Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil după ce a ocupat în acelaşi timp funcţia de senator şi cea de director al Teatrului Nottara. Diaconu a atacat cu recurs decizia ANI, dar între timp s-a răzgândit. A anunţat că îşi va retrage recursul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dacă decizia ANI rămâne definitvă, el nu va mai putea fi numit în funcţia de ministru.

Victor Alistar a fost scos din Guvernul Ponta după ce s-a aflat că este incompatibil cu funcţia de ministru până în luna august. Propunerea lui Victor Alistar ca ministru a fost o gafă, e de părere fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei.