Ministrul Prună le-a cerut viitorilor grefieri să contribuie la continuarea reformei sistemului judiciar

Ministrul Justiției, Raluca Prună, le-a cerut luni celor care vor urma, anul acesta, cursurile Școlii Naționale de Grefieri să contribuie la continuarea reformei sistemului judiciar.

06 iun. 2016, 09:49
Ministrul Prună le-a cerut viitorilor grefieri să contribuie la continuarea reformei sistemului judiciar

„Sunteți aici în urma unei selecții riguroase, vă pregătiți pentru o profesie frumoasă, dar și grea. Nu trebuie să vă amăgiți, va fi greu, vă uitați probabil în jurul dumneavoastră și vedeți că societatea așteaptă mult de la justiție în general și justiția nu înseamnă numai magistrați, judecători și procurori, înseamnă și grefieri și mult mai mult decât atât. (…) Vă doresc o pregătire bună, vă doresc să nu vă pierdeți credința cu care ați intrat, probabil, în această școală și să contribuiți la continuarea reformei unui sistem judiciar asupra căruia și publicul în sensul larg proiectează foarte multe așteptări și succesul sau insuccesul depinde în mare măsură și de dumneavoastră. (…) Rămâneți așa cum sunteți acum: tineri și frumoși!”, a afirmat Raluca Prună, prezentă la ceremonia deschiderii anului de formare inițială la Școala Națională de Grefieri — promoția 2016.

În opinia sa, viitorii grefieri pot aduce sistemului judiciar un alt fel de abordare a profesiei. „Sunteți foarte tineri, (…) cred că puteți aduce sistemului judiciar o infuzie de tinerețe, profesionalism, pe care școala aceasta o să vi le dea în cele șase luni. (…) Cred că mai puteți aduce sistemului judiciar din România un alt fel de abordare a profesiei”, le-a spus ministrul viitorilor grefieri.

Raluca Prună a precizat că Ministerul Justiției a suplimentat, printr-o hotărâre de Guvern din aprilie, posturile de grefier cu 102.

„Ideea este ca, la sfârșitul anului 2016, în decembrie, la data repartiției acestei promoții care începe astăzi pregătirea, sistemul judiciar să dispună de elementele necesare pentru a vă putea primi în profesie. Nu este simplu, mă gândesc numai la infrastructură și deja este o provocare. Finanțarea pe care Guvernul a pus-o la dispoziție într-o perioadă în care este o concurență destul de mare pe resurse nu a fost ușor de obținut, însă în cadrul acesta amplu de continuare a reformei sistemului judiciar, în strategia de dezvoltare a justiției ca serviciu public și în planul de măsuri aferent acestei strategii, plan care a fost adoptat de Guvern la începutul acestui an, statutul grefierului cu tot ceea ce presupune acest lucru, rolul grefierului în sistemul judiciar, organizarea, salarizarea acestei profesii ocupă un loc important și pentru că în acest Guvern, cel puțin, înțelegem să recunoaștem rolul important al grefierului prin alocarea de resurse bugetare, am reușit să finanțăm cele 100 de posturi suplimentare”, a precizat Prună.

Ea a subliniat, de asemenea, că SNG s-a consolidat pe lângă munca susținută a magistraților care lucrau la INM. „Cred că un rol important l-au avut și proiectele finanțate din fonduri europene, deci începutul Școlii Naționale de Grefieri nu a fost unul ușor și a mers oarecum în paralel cu INM și era firesc să fie așa. Școala a crescut între timp,” a mai spus ministrul Justiției.

Citeşte şi Prună: Se încurajează denunţurile, însă ele nu sunt suficiente, trebuie probate