Laura Codruţa Kovesi, dată la o parte de la DNA? Ce spune ministrul Justiţiei

Ministrul Justiţei, Raluca Prună, a dat de înţeles că este posibil ca Laura Codruţa Kovesi să nu mai fie reînvestită în funcţia de procuror-şef al DNA în 2016.

22 dec. 2015, 10:32

„Societatea românească este, la acest moment, destul de antagonică şi cred că o procedură – vorbesc ca principiu – de reînvestire a unei persoane care a făcut dovada unei bune administrări, dovadă de integritate şi profesionalism, ar expune acea persoana criticii unei părţi din societate”, a opinat ministrul Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a făcut aceste declaraţii când a fost întrebată dacă este posibil ca mandatul Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA să fie prelungit şi din primăvară, când se încheie, la fel ca al procurorului general Tiberiu Niţu.

Citeşte şi: Kovesi: DNA este un model inedit în Europa. Este şi meritul lui Daniel Morar

„Ar fi neserios din partea mea să mă lansez în speculații cu privire la prelungirea sau nu a unor mandate”, a precizat ministrul.

Totodată, Raluca Prună a precizat că îi va încuraja pe oamenii integri din sistemul judiciar să-şi depună candidatura.

„Eu înțeleg, din motive de transparență, să fac publice criteriile de profesionalism, integritate, performanță, astfel încât să fiu împăcată cu propunerile pe care le pun pe masa CSM-ului și, finalmente, pe masa președintelui. Nu voi face o procedură complicată, pentru că la aceste funcții de conducere în parchete nu vorbim de concursuri. Am obligația morală, și am să fac asta, să merg personal în țară, la curțile de apel și la parchetele de pe lângă curtea de apel să-i încurajez pe cei integri și foarte buni să-și depună candidatura„, a spus Prună.

Potrivit legii, cel care face propunerile de numire în aceste funcţii este ministrul Justiţiei, apoi CSM acordă un aviz consultativ, iar numirea efectivă îi revine preşedintelui Klaus Iohannis.

Laura Codruţa Kovesi a fost numită la şefia DNA în mai 2013, pentru un mandat de trei ani cu posibilitatea prelungirii, după două mandate de procuror şef la Parchetul General.

De cealaltă parte, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a depus la CSM o solicitare privind mutarea sa la Curtea de Apel Ploieşti, după finalizarea mandatului său la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă, potrivit unui comunicat al Ministerului Public, aceasta nu este decât procedura care trebuie îndeplinită cu şase luni înainte de expirarea mandatului.

Tiberiu Niţu a devenit procuror general al României în 16 mai 2015, iar termenul de 6 luni se împlinea la data de 16.11.2015, la care a fost depusă şi cererea, soluţionată favorabil pe data de 17 noiembrie. „Prin formularea acestei cereri, procurorul general s-a conformat dispoziţiilor legale şi regulamentare privind cariera procurorilor, orice altă interpretare fiind pură speculaţie”, se mai arată în documentul amintit.

Citeşte şi: Tiberiu Niţu nu mai vrea un nou mandat de procuror general. Acesta a cerut CSM să fie transferat la Ploieşti