Ministrul Razvan Nicolescu ii răspunde in numele noii generaţii lui Cătălin Predoiu

Ministrul delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu raspunde, intr-o postare pe o retea de socializare, la atacul lui Catalin Predoiu, acuzandu-l pe pedelist ca-i aduce jigniri gratuite si ca lanseaza teme false. Ministrul sustine ca a intrat in Guvern pentru a pune in folosul tarii abilitatile dobandite in mediul privat si ca in democratiile avansate se practica „ca dupa o perioada in mediul privat sa ai si o experienta in mediul public", iar acest lucru este privit cu bucurie si optimism.

RomaniaTV.net
15 aug. 2014, 14:01
Ministrul Razvan Nicolescu ii răspunde in numele noii generaţii lui Cătălin Predoiu

Redăm integral postarea ministrului delegat pentru Energie Răzvan Nicolescu:

„Din pacate domnul Predoiu continua sa promoveze jigniri la adresa mea in diverse medii online, folosindu-se de o tema falsa – „fost director intr-o companie de petrol/negocieaza redeventele cu fostul angajator”.

De ce tema este falsa? Asa cum s-a spus deja public si este, de altfel, cunoscut de oricine e, cat de cat, familiar cu sistemul institutional romanesc, institutiile care se ocupa de revizuirea sistemului de redevente sunt: ministerul de finante si Agentia Romana pentru Resurse Minerale. Cei de la finante se ocupa de tot ceea ce inseamna taxare in Romania, iar cei de la ANRM de tot ceea ce inseamna resursa minerala, fiind si posesorii datelor privind subsolul tarii. Daca prin absurd as fi numit ministru de finante sau presedinte ANRM as incerca sa imi fac treaba cu seriozitate si profesionalism in problema redeventelor. Nu va fi cazul si nu voi fi nicioda ministru de finante sau presedinte ANRM.

In democratiile avansate se practica ca dupa o perioada in mediul privat sa ai si o experienta in mediul public. Cu putin timp inainte de intrarea mea in Guvern, mi-am petrecut cateva zile in Italia. Ei erau foarte bucurosi si priveau cu mult optimism faptul ca in Guvernul Renzi fusese desemnat un candidat la energie, tehnocrat, provenind dintr-o functie de executiv de la o companie din energie (Ducati Energia).

Sa revenim insa la domnul Predoiu si temele false pe care le lanseaza. Realitatea vis a vis de redevente este ca ele nu pot fi modificate pana la sfarsitul anului, din cauza unor angajamente contractuale anterioare. Cei responsabili de subiect din Guvernul actual au anuntat deja ca discutiile cu toti cei 44 de detinatori de acorduri petroliere si decizia vor avea loc in luna decembrie, dupa alegeri. Ce dovada de mai multa buna-credinta ar putea exista? Teoretic, dupa alegeri ar putea fi un alt Guvern. Daca Guvernul actual pregatea ceva ‘necurat’ o facea acum, inainte de alegeri. Este vorba de o logica elementara.

In postarea mea anterioara despre domnul Predoiu faceam referire la sumele importante de bani primite de domnia sa pentru consultanta juridica acordata unei firme din energie chiar inainte de numirea domniei sale ca ministru al Justitiei. Pentru a elimina orice posibile interpretari gresite, precizez ca firma la care m-am referit este Rompetrol la momentul in care compania era condusa de domnul Patriciu. Pe logica actuala promovata de domnul Predoiu, domnia sa nu ar fi trebuit sa intre in Guvern, ca ministru al Justitiei, pentru ca acel Guvern trebuia sa ia decizii in cazul Rompetrol pentru a apara interesele statului roman care erau altele decat cele ale domnului Patriciu.

In ceea ce ma priveste, am intrat in Guvern pentru a face treaba pentru Romania. Pentru a demonstra ca se poate. Energia e un domeniu complicat in care s-a facut putin in ultimii 7-8 ani.

Desi au trecut doar cinci luni de la numirea mea, sunt bucuros ca am reusit o serie de lucruri intr-un timp scurt. Am realizat cea mai mare listare care a avut loc vreodata pe piata de capital din Romania (Electrica). Am finalizat un proiect strategic pentru Romania (interconectorul de gaz Iasi-Ungheni). Am inceput transparentizarea pietei de gaz natural din Romania prin impunerea unei obligatii de tranzactionare obligatorii pe bursa pentru producatori. Am schimbat filozofia de organizare a stocurilor strategice. Am incurajat exportul de energie electrica prin eliminarea taxei de cogenerare. Am inceput o schimbare profunda la Departamentul pentru Energie printr-un program de atragere a tinerilor absolventi. Suntem avansati cu strategia energetica. Am relansat proiectele Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda in care Romania are blocati aprox 1 miliard USD. Am declarat toleranta zero la orice lipsa de integritate si profesionalism in societatile de stat din energie (vedeti schimbarile de la Conpet, Elcen, RAAN, etc). Depolitizam conducerile companiile de stat (comparati profesionalismul si background-ul celor numiti, ieri, la Oil Terminal cu cel al domnului Marian Capatana numit de Guvernul din care a facut parte si domnul Predoiu). Am fost ales, in numele Romaniei, ca presedinte al grupului de ministri al statelor UE care sustin energia nucleara.

Exemplele de lucruri realizate pot continua. Mai este insa enorm de facut. Imi dedic cunostiintele, energia si timpul pentru a face treaba, cu profesionalism si onestitate. De aceea, nu ii permit domnului Predoiu sa ma denigreze sau sa lanseze informatii false la adresa mea”, a scris Razvan Nicolescu pe reteaua de socializare Facebook.