Ministrul rus al apărării: Nu acceptăm avertismente. Vom face tot ce e necesar pentru a asigura securitatea granițelor noastre

Situaţia de securitate în regiunea Mării Negre şi implicaţiile pentru România este analizată marţi, de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Şedinţa a fost convocată de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

27 apr. 2021, 13:17
Ministrul rus al apărării: Nu acceptăm avertismente. Vom face tot ce e necesar pentru a asigura securitatea granițelor noastre

Ministrul rus al apărării a declarat, marți, că acțiunile întreprinse de Statele Unite și NATO în Europa „au contribuit la amenințarea militară

crescută” pe continent, conform Interfax, citat de Reuters.

„Recent, doar cei mai leneși nu s-au alăturat corului de acuzatori împotriva Rusiei. Recent, unii s-au gândit să ne avertizeze despre consecințele activității miliare pe propriul nostru teritoriu. Vreau să accentuez: nu acceptăm astfel de avertismente și intenționăm să facem tot ce e necesar pentru a asigura securitatea frontierelor noastre”, a spui Șoigu în timpul unei reuniuni a Consiliului de Miniștri ai Apărării ai statelor CSTO (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă).

Rusia ia forţat Republica Moldova sub „protectoratul” său. Moscova avertizează UE şi SUA să nu se mai amestece în problemele interne ale Chişinăului
Declarația lui Șoigu vine la puțin timp după ce Rusia, Ucraina și NATO s-au aflat în mijlocul unor tensiuni accentuate în ultimele săptămâni, după ce Rusia a început să desfășoare un număr mare de trupe în apropierea graniței sale cu Ucraina dar și în Crimeea ocupată.

Defășurarea masivă de trupe din apropierea graniței cu Ucraina și din Crimeea ocupată de la mijlocul lui aprilie a generat îngrijorări mari, mai ales la Kiev, care s-a temut de o posibilă escaladare a conflictului din estul țării sau de o invazie rusească în sprijinul separatiștilor pro-ruși din regiune.

Vineri, Ministerul rus al Apărării a anunţat că a început retragerea trupelor mobilizate în ultimul timp în Crimeea şi în zonele de la frontiera cu Ucraina spre bazele lor permanente, după participarea acestora la exerciţii militare. Prezenţa unor ample efective de soldaţi ruşi în apropierea Ucrainei, care luptă din 2014 împotriva rebelilor separatişti proruşi în Donbas, estul ţării, a alimentat tensiuni între Moscova, pe de o parte, şi Kiev şi Occident, pe de altă parte, în ultimele săptămâni, Ucraina suspectând Rusia de pregătirea unei invazii.

Partea rusă a dezminţit, dând asigurări că manevrele sale nu sunt „ameninţătoare”, ci reprezintă un răspuns la exerciţiile NATO în Europa şi la provocările ucrainene.

Reacţia Rusiei după ce România a expulzat un diplomat rus. Kremlinul ameninţă că va răspunde cu aceeaşi monedă

Situaţia de securitate în regiunea Mării Negre şi implicaţiile pentru România se află, marţi, pe ordinea de zi a Şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Şedinţa a fost convocată de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.