Reacţia Rusiei după ce România a expulzat un diplomat rus. Kremlinul ameninţă că va răspunde cu aceeaşi monedă

Ca reacţie la decizia expulzării unui diplomat rus, membru al corpului diplomatic detaşat la Bucureşti, reprezentanții ambasadei ruse în capitala României au declarat pentru site-ul RIA Novosti că decizia reprezintă un gest inamical din partea României, iar partea rusă își rezervă dreptul să răspundă.

26 apr. 2021, 18:19
Reacţia Rusiei după ce România a expulzat un diplomat rus. Kremlinul ameninţă că va răspunde cu aceeaşi monedă

„Astăzi (n.r. – luni), la sediul MAE al României a fost invitat ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse, Valeri Ivanovici Kuzmin, unde i-a fost înmânată o notă. În aceasta se anunța că în conformitate cu prevederile convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, adjunctul atașatului militar, Aleksei Grișaev, este declarat persona non-grata. Calificăm această decizie a autorităților române drept un act inamical, care nu contribuie la însănătoșirea relațiilor bilaterale dintre cele două țări“, a declarat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti pentru site-ul RIA Novosti.

“Presupunem că în baza principiilor de reciprocitate în relațiile diplomatice ale convenției de la Viena, partea rusă va recurge la măsuri de răspuns”, a adăugat ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin.

Citeşte şi Adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Rusiei la Bucureşti a fost declarat persona non grata şi expulzat

O prima reacție a venit si din partea purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a declarat că ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, cunoaşte foarte bine procedura măsurilor de răspuns la expulzarea angajaților misiunii diplomatice. „Ambasadorul României în Rusia cunoaște bine procedura privind măsurile de răspuns ale Federației Ruse”, a declarat Zaharova, potrivit Vedomosti.ru, insinuând astfel că Moscova va răspunde cu aceeași monedă.

La finalul săptămânii trecute președintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care limitează numărul angajaților locali din cadrul misiunilor diplomatice străine din Federația Rusă. În acest sens, Moscova lucrează la o listă cu state „neprietenoase”. Decizia vine în contextul în care Moscova e angrenată într-un conflict diplomatic cu Cehia, ambele state expulzându-și diplomați.

MAE român nu a comunicat încă motivul pentru care l-a expulzat pe diplomatul rus, dar măsuri similare au fost luate și de alte state precum Polonia sau țările baltice, care s-au solidarizat cu Cehia, potrivit Defense Romania.

Citeşte şi Elon Musk l-a invitat pe Vladimir Putin la o discuţie pe Clubhouse. Răspunsul Kremlinului: „Mai întâi trebuie să înţelegem ce înseamnă asta”