Ministrul rus al Apărării: Ucraina a alunecat spre un război civil. 5 morţi într-un schimb de focuri la Doneţk

Cinci persoane au fost ucise vineri în confruntările dintre soldaţii ucraineni şi insurgenţii proruşi în apropiere de Doneţk, bastionul separatiştilor din estul Ucrainei, transmite AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
23 mai 2014, 10:35
Ministrul rus al Apărării: Ucraina a alunecat spre un război civil. 5 morţi într-un schimb de focuri la Doneţk

În timpul schimburilor de focuri desfăşurate în apropiere de satul Karlivka, de la nord-vest de Doneţk, patru persoane au fost ucise din rândul separatiştilor, cea de-a cincea victimă fiind un voluntar combatant al armatei ucrainene din est, conform informaţiilor transmise de un fotoreporter AFP.

Atacul are loc cu mai puţin de 48 de ore înaintea desfăşurării alegerilor prezidenţiale anticipate, considerate cruciale pentru viitorul Ucrainei după şase luni de criză politică care au dus ţara în pragul izbucnirii unui război civil.

Ucraina a ‘alunecat spre un război civil’ după înlăturarea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici de la putere, a declarat ministrul rus al apărării Serghei Şoigu, în cadrul unui forum internaţional pe probleme de securitate, ce se desfăşoară vineri la Moscova, relatează RIA Novosti.

‘În urma înlăturării de la putere a preşedintelui ucrainean în exerciţiu şi prin implicarea activă a forţelor externe, această ţară a alunecat practic spre un război civil’, a declarat Şoigu, potrivit căruia în Europa a fost creat artificial un focar de tensiune, ce se ‘repercutează negativ asupra securităţii globale’.

Începând cu luna martie, cele mai importante oraşe din sud-estul Ucrainei, printre care Doneţk, Harkov şi Lugansk se confruntă cu o mobilizare fără precedent a susţinătorilor federalizării ţării. Aceştia nu recunosc autoritatea noii puteri proeuropene de la Kiev.

Armata ucraineană este angajată de la mijlocul lunii aprilie într-o vastă operaţiune împotriva combatanţilor aşa-numitei forţe de autoapărare, catalogaţi de Kiev drept terorişti.

Pe fundalul confruntărilor, regiunile Doneţk şi Lugansk (zona minieră Donbas) şi-au proclamat independenţa în urma unor referendumuri desfăşurate la 11 mai şi contestate de Kiev.

Autorităţile ucrainene au acuzat Moscova de instigare a tensiunilor separatiste în sud-estul Ucrainei şi de tentativa de a submina alegerile prezidenţiale din 25 mai, cărora Occidentul le atribuie o importanţă ‘crucială’ în vederea soluţionării crizei politice din această ţară. Autoproclamatele ‘republici populare’ Lungansk şi Doneţk au refuzat deja să ia parte la scrutinul de duminică