Ministrul rus de Externe: „Criza din Ucraina îşi are originile în summitul NATO de la Bucureşti”

Actuala criza ucraineană îşi are originile în summitul NATO de la Bucureşti, desfăşurat în 2008, când s-a stabilit că Ucraina şi Georgia vor deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, afirmă, într-un interviu acordat Bloomberg TV, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Filip Stan
15 mai 2014, 15:17
Ministrul rus de Externe:

Rusia continuă atacurile la adresa României. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a venit cu o nouă ipoteză referitoare al criza din Ucraina, de care România nu este străină. 

„Din punctul meu de vedere, totul a început mult mai devreme, în anii 1990, când NATO a stabilit că – în pofida tuturor declaraţiilor despre sfârşitul Războiului Rece şi despre faptul că nicio parte nu l-a câştigat – Alianţa se poate considera un câştigător; dar în termeni practici, criza actuală a început, seminţele acestei crize au fost sădite în anul 2008, în aprilie, în timpul summitului NATO de la Bucureşti, când liderii NATO au afirmat, în declaraţia finală, că Georgia şi Ucraina vor deveni membre ale Alianţei”, a explicat Lavrov pentru Bloomberg.

Pe de altă parte, Moscova este pregătită să discute despre criza ucraineană cu toată lumea, inclusiv cu autorităţile de la Kiev, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-un interviu acordat miercuri canalului de televiziune american Bloomberg, citat de RIA Novosti.

Ucraina: Separatiştii proruşi din est dau un ULTIMATUL Kievului şi ameninţă că vor „arde şi distruge totul”

‘Domnul (Arseni) Iaţeniuk (premierul ucrainean) s-a întâlnit de două ori cu prim-ministrul Dmitri Medvedev. Eu am avut, de asemenea, mai multe întrevederi cu Andrei Deşciţa (ministrul ucrainean de externe)’, a adăugat Lavrov, pe fondul acuzaţiilor că Moscova încearcă să destabilizeze şi mai mult situaţia din Ucraina, orchestrând tensiunile separatiste din sud-estul ţării.

‘Putem discuta cu toată lumea’, a subliniat ministrul rus, în contextul în care Kremlinul a descris schimbarea de putere survenită la Kiev la 22 de februarie ca o lovitură de stat.

Atunci, Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) l-a demis pe preşedintele Viktor Ianukovici, a decis o reformă constituţională şi a stabilit alegeri prezidenţiale anticipate la 25 mai.

Rusia a contestat legalitatea deciziilor Radei şi a estimat că legitimitatea apropiatelor alegeri prezidenţiale anticipate va depinde de diverşi factori, între care transparenţa şi luarea în considerare a intereselor tuturor regiunilor.

Rusia nu trimite trupe în Ucraina

Rusia nu intenţionează să trimită trupe în Ucraina, a declarat miercuri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu pentru Bloomberg TV, potrivit ITAR-TASS.

”Nu avem intenţia să trimitem trupe în Ucraina. Limba rusă, Biserica Ortodoxă Rusă s-au născut pe teritoriul Ucrainei de astăzi, iar noi nu ne considerăm străini unii pe alţii”, a afirmat şeful diplomaţiei de la Moscova.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, afirma, săptămâna trecută, că Moscova şi-a retras trupele de la frontiera cu Ucraina, unde NATO estimase, la sfârşitul lunii aprilie, că s-ar fi aflat efective militare de 40.000 de oameni. Ulterior acestui anunţ, NATO şi SUA au declarat că nu au niciun indiciu privind retragerea forţelor militare ruse de la graniţa cu Ucraina.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 16.00 – Alegeri Prezidențiale 2025, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA. Update
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vocea de aur a României este în doliu. Maria Ciobanu își plânge pierderea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan