Ministrul rus de Externe: „Criza din Ucraina îşi are originile în summitul NATO de la Bucureşti”

Actuala criza ucraineană îşi are originile în summitul NATO de la Bucureşti, desfăşurat în 2008, când s-a stabilit că Ucraina şi Georgia vor deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, afirmă, într-un interviu acordat Bloomberg TV, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

15 mai 2014, 15:17
Ministrul rus de Externe: „Criza din Ucraina îşi are originile în summitul NATO de la Bucureşti”

Rusia continuă atacurile la adresa României. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a venit cu o nouă ipoteză referitoare al criza din Ucraina, de care România nu este străină. 

„Din punctul meu de vedere, totul a început mult mai devreme, în anii 1990, când NATO a stabilit că – în pofida tuturor declaraţiilor despre sfârşitul Războiului Rece şi despre faptul că nicio parte nu l-a câştigat – Alianţa se poate considera un câştigător; dar în termeni practici, criza actuală a început, seminţele acestei crize au fost sădite în anul 2008, în aprilie, în timpul summitului NATO de la Bucureşti, când liderii NATO au afirmat, în declaraţia finală, că Georgia şi Ucraina vor deveni membre ale Alianţei”, a explicat Lavrov pentru Bloomberg.

Pe de altă parte, Moscova este pregătită să discute despre criza ucraineană cu toată lumea, inclusiv cu autorităţile de la Kiev, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-un interviu acordat miercuri canalului de televiziune american Bloomberg, citat de RIA Novosti.

Ucraina: Separatiştii proruşi din est dau un ULTIMATUL Kievului şi ameninţă că vor „arde şi distruge totul”

‘Domnul (Arseni) Iaţeniuk (premierul ucrainean) s-a întâlnit de două ori cu prim-ministrul Dmitri Medvedev. Eu am avut, de asemenea, mai multe întrevederi cu Andrei Deşciţa (ministrul ucrainean de externe)’, a adăugat Lavrov, pe fondul acuzaţiilor că Moscova încearcă să destabilizeze şi mai mult situaţia din Ucraina, orchestrând tensiunile separatiste din sud-estul ţării.

‘Putem discuta cu toată lumea’, a subliniat ministrul rus, în contextul în care Kremlinul a descris schimbarea de putere survenită la Kiev la 22 de februarie ca o lovitură de stat.

Atunci, Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) l-a demis pe preşedintele Viktor Ianukovici, a decis o reformă constituţională şi a stabilit alegeri prezidenţiale anticipate la 25 mai.

Rusia a contestat legalitatea deciziilor Radei şi a estimat că legitimitatea apropiatelor alegeri prezidenţiale anticipate va depinde de diverşi factori, între care transparenţa şi luarea în considerare a intereselor tuturor regiunilor.

Rusia nu trimite trupe în Ucraina

Rusia nu intenţionează să trimită trupe în Ucraina, a declarat miercuri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-un interviu pentru Bloomberg TV, potrivit ITAR-TASS.

”Nu avem intenţia să trimitem trupe în Ucraina. Limba rusă, Biserica Ortodoxă Rusă s-au născut pe teritoriul Ucrainei de astăzi, iar noi nu ne considerăm străini unii pe alţii”, a afirmat şeful diplomaţiei de la Moscova.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, afirma, săptămâna trecută, că Moscova şi-a retras trupele de la frontiera cu Ucraina, unde NATO estimase, la sfârşitul lunii aprilie, că s-ar fi aflat efective militare de 40.000 de oameni. Ulterior acestui anunţ, NATO şi SUA au declarat că nu au niciun indiciu privind retragerea forţelor militare ruse de la graniţa cu Ucraina.