Ministrul Sănătăţii a făcut anunţul: Remdesivirul nu va putea fi produs în România în următorii doi ani!

Nelu Tătaru a declarat că a avut discuţii despre producerea Remdesivirului încă din vară. Pentru a produce medicamentul antiviral, care ajută bolnavii de coronavirus, trebuie o linie tehnologică şi trebuie obţinut un patent, a subliniat ministrul Sănătăţii.

RomaniaTV.net
15 oct. 2020, 12:50
Ministrul Sănătăţii a făcut anunţul: Remdesivirul nu va putea fi produs în România în următorii doi ani!

Ca ţara noastră să poată să producă acest medicament ar trebui alocată o perioadă lungă de timp. De asemenea, guvernantul adaugă că din discuţiile cu producătorii de medicamente a aflat că acest lucru nu se poate întâmpla în umrătorii doi ani.

„Noi am avut discuţii încă din vară (pentru a obţine licenţă să producem Remdesivir – n.r.). Avem fabrica Antibiotice la care am avut această discuţie, n-are linie tehnologică şi trebuie obţinut acel patent. Dar linia tehnologică încă nu o avem. Ar fi o perioadă destul de lungă să putem produce acest Remdesivir. În acest moment avem achiziţionat şi avem un contract subsecvent. Dacă din iulie până în septembrie am avut donaţii de la Comisia Europeană de aproape 12.000 de doze, în octombrie avem contract pentru 12.000 de doze, tocmai pentru luna octombrie, şi pe care le vom dirija către toate spitalele suport COVID şi spitalele de faza 1 şi faza 3”, a spus Nelu Tătaru, la Timişoara.

Producţia de Remdesivir în România, probabilă în 2022

Ministrul Sănătăţii a subliniat că anul acesta şi cel viitor ţara noastră nu va putea produce medicamentul. Tătaru a precizat că sprijină firmele medicale să obţină linia tehnologică.

”Din ce am discutat cu producătorii de medicamente, anul acesta şi anul viitor nu vom putea produce Remdesivir. Trebuie o linie tehnologică plus o linie specială pentru Remdesivir, plus patentul”, a explicat Tătaru.