Ministrul Sănătăţii a modificat cerinţele pentru introducerea Polisano în Programul pentru Pacienţi cu Infarct. Ce spune Orban

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a modificat "din pix" cerinţele legale pentru introducerea în Programul pentru Pacienţi cu Infarct, astfel încât spitalul privat din Sibiu unde operează să se poată califica.

RomaniaTV.net
30 ian. 2020, 10:46
Ministrul Sănătăţii a modificat cerinţele pentru introducerea Polisano în Programul pentru Pacienţi cu Infarct. Ce spune Orban

Ministrul Costache a modificat cerinţele legale de eligibilitate în data de 18 noiembrie 2019, astfel încât spitalul privat Polisano din Sibiu, unul dintre cele două unde Costache operează, să poată fi inclus în program, chiar dacă acesta dispune de un singur angiograf, iar condiţia legală era să aibă cel puţin două. Costache pur şi simplu a schimbat formularea din „minimum două angiografe” în „minimum un angiograf” şi astfel a inclus spitalul pe lista Programului pentru pacienţi cu infarct acut.

„Când ajunge la „Criteriile de eligibilitate pentru unităţile care derulează AP-IMA”, ministrul Costache vede că acolo scrie, ” c) dotarea existentă (accesul la cel puţin două angiografe”. Numai că Polisano Sibiu, spitalul unde ministrul este angajat, prin contractul de muncă pe care Libertatea l-a publicat, contract care îi cere „fidelitate”, nu are decât un angiograf. Și atunci, pe 18 noiembrie 2019, la ora 12:41, Victor Costache, responsabil al sănătății în Guvernul PNL condus de Ludovic Orban, înlocuiește „două angiografe” cu „un angiograf”, ca o condiție minimă pentru ca spitalele să se califice la banii publici”, scrie Libertatea.ro.

Premierul Ludovic Orban nu ia în calcul să îl schimbe din funcție pe ministrul Sănătății, Victor Costache, ca urmare a dezvăluirilor apărute în presă,potrivit cărora demitarul a modificat condițiile legale, pentru ca un spital privat la care lucrează să fie inclus în Programul pentru pacienții cu infarct.

„Nu cunosc aceste documente și mai ales veridicitate lor. Trebuie veridicat dacă aceste documente sunt autentice, reale. Oricând dl ministru al Sănătății este la dispozitia presei. Discut toate măsurile care trebuie luate pentru sănătatea româilor. (…) Nu (iau în calul să îl schimb din funcție pe ministrul Sănătății n.r.) Atâta timp cât nu există lucruri foarte clare care să ducă la o astfel de decizie. Dacă nu sunt motive, de ce sa iau in calcul”, a declarat Ludovic Orban.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a modificat criteriile de eligibilitate pentru ca unul din cele două spitale private la care lucrează să fie introdus în Programul pentru pacienții cu infarct acut. Dacă cerințele legale prevedeau ca o clinică eligibilă să dețină două angiografe, Costache a modificat două în unul, atât cât avea clinica Polisano, unde el muncește, au dezvăluit jurnaliștii de la Libertatea.