Ministrul Sănătăţii a trimis Corpul de Control la Spitalul Elias: Vrem să vedem dacă a fost pusă în pericol siguranţa pacientului

Sorina Pintea a trimis Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Capitală. Potrivit ministrului Sănătăţii, decizia vine în urma unei sesizări privind anumite materiale folosite în blocul operator - Ortopedie, care nu ar corespunde din punct de vedere calitativ. În replică, reprezentanţii Spitalului Elias susţin, într-un comunicat de presă, că achiziţia materiale sanitare utilizate în blocul operator Ortopedie s-a făcut conform legii, pe criteriul preţului cel mai mic, iar la prima comandă firma câştigătoare a licitaţiei a livrat produse corespunzătoare. La comenzile ulterioare, s-au semnalat deficienţe, iar contractul a fost reziliat.

RomaniaTV.net
11 apr. 2019, 08:10
Ministrul Sănătăţii a trimis Corpul de Control la Spitalul Elias: Vrem să vedem dacă a fost pusă în pericol siguranţa pacientului

„Este vorba despre o sesizare privind anumite materiale care se folosesc în blocul operator, respectiv Ortopedie, care nu ar corespunde calitativ”, a explicat ministrul Sorina Pintea, într-o intervenţie telefonică la România TV

Ministrul Sănătăţii a spus că doreşte să se asigure că nu a fost afectată siguranţa pacienţilor.

„Din primele informaţii ştim că aceste contracte de furnizare a acestor materiale au fost anulate, dar dorim să vedem exact dacă utilizarea acestora nu a pus în pericol siguranţa pacientului. De aceea, inspectorii DSP vor verifica aceste aspecte în cursul zilei de azi, iar în această după-amiază voi avea un raport preliminar cu primele concluzii”, a mai declarat ministrul Sănătăţii, la România TV.

Sorina Pintea a precizat că se va verifica dacă şi câte dintre materialele furnizate au fost utilizate, precizând că nu este afectată activitatea medicală în spital.

Întrebată cum a ajuns Spitalul Elias în această situaţie, Sorina Pintea a răspuns: „Paradoxal, respectând procedurile de achiziţie în sensul că au achiziţionat produsul la cel mai mic preţ, neţinând cont de raportul calitate-preţ”.

Reprezentanţii Spitalului Elias susţin, într-un comunicat de presă, că achiziţia materiale sanitare utilizate în blocul operator Ortopedie s-a făcut conform legii, pe criteriul preţului cel mai mic, iar la prima comandă firma câştigătoare a licitaţiei a livrat produse corespunzătoare. La comenzile ulterioare, s-au semnalat deficienţe, iar contractul a fost reziliat. „Menţionăm că nu am utilizat materiale neconforme care să pună în pericol siguranţa pacienţilor”, spun reprezentanţii Spitalului Elias, precizând că a fost iniţiată o procedură de achiziţie de urgenţă.

„În procedura de atribuire firma câştigatoare a prezentat materiale sanitare conforme cu caietul de sarcini şi a câştigat licitaţia conform criteriului de atribuire «preţul cel mai scăzut». După încheierea licitaţiei, la prima comandă de materiale sanitare firma câştigatoare a livrat produse conforme cu caietul de sarcini. La livrarea comenzilor ulterioare s-au constatat deficienţe semnalate administraţiei SUU Elias şi Biroului Achiziţii”, se arată într-un comunicat de presă al  Spitalului Elias.

Conform sursei citate, în urma referatelor de neconformitate Biroul Achiziţii a reziliat contractul cu furnizorul de materiale sanitare.

„Menţionăm că nu am utilizat materiale neconforme care să pună în pericol siguranţa pacienţilor. În prezent spitalul nu are alt contract încheiat pentru materialele sanitare implicate. A fost demarată o procedură de achiziţie de urgenţă, urmând ca în perioada următoare stocul de materiale sanitare necesare să fie acoperit în întregime”, se mai arată în comunicat.