Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, trage un important semnal de alarmă cu privire la sistemul medical din România și anunță măsurile de reformă a acestuia.
Într-o conferință de presă alături de premierul Ilie Bolojan, Alexandru Rogobete a susținut că nu mai poate continua „peticirea” sistemului de sănătate, ci este nevoie de o reformă clară a acestuia. Ministrul îi roagă pe managerii care spun că nu pot face reformă să facă un pas în spate și să îi lase pe cei mai capabili.
„Eficientizarea acestui sistem nu înseamnă că vom tăia bani de la pacienți, că vom lăsa colegii medici, spitalele, fără resursele necesare. Înseamnă doar o reașezare a sistemului pentru a corecta anumite componente care acum nu funcționează.
Prea mulți ani la rând sistemul a fost peticit, încât nu ne mai permitem să facem doar reforme punctuale, să modificăm paragrafe sau articole. Este nevoie de o reformă reală, care să scoată la suprafață adevărul așa cum este el.
Să fii managerul unui spital nu este un privilegiu, cum nu este privilegiu să fii șef de secție. Am vizitat multe spitale în care am văzut că se poate, care arată mult mai bine decât majoritatea spitalelor private, în care echipamentele sunt noi. În aceeași țară, cu aceeași finanțare, același minister, majoritatea au arătat că se poate.
Îi rog public pe managerii care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și cei care știu că se poate”, transmite Alexandru Rogobete.
Ministrul arată că, în timp ce cheltuielile cu sistemul de sănătate au crescut extrem de mult, acest lucru nu s-a regăsit în experiența pacienților, care au fost trimiși să cumpere Algocalmin sau Paracetamol.
„Nu mi-e teamă să spun adevărul din sistemul de sănătate, chiar dacă el, pe anumite puncte, este greu de explicat. În schimb, de multe ori îmi este rușine în fața pacienților, care deși la un buget la 77 de miliarde a CNAS, în creștere accelerată în ultimii ani, în continuare pacienții sunt trimiți să cumpere Algocalmin.
Banalul Paracetamol nu există în multe spitale, deși bugetul a crescut semnificativ. Or, pentru a limita aceste efecte pe care le cunoaștem cu toții și, din păcate, mulți colegi de ai mei medici au răspuns public pentru lipsurile din spital. Aceasta este o reformă de sistem, pentru că în medicina românească există oameni excepționali, care fac mai multe gărzi decât este nevoie, care stau peste program de foarte multe ori pentru a-și trata pacienții”, mai arată Alexandru Rogobete.
Este amenințat și personalul medical care nu-și respectă programul și lucrează, în aceleași opt ore, și la spitalul de stat, și la spitalul privat, ministrul susținând că se poate ajunge chiar la „desfacerea contractului de muncă”.
„Această reformă nu este despre ei, este despre excepții. Excepțiile sunt acei colegi care la ora 11 sau ora 12 părăsesc spitalul public pentru a-și trata pacienții în privat, aceia care își iau concediu neplătit pentru a face intervenții chirurgicale în sistemul privat. Măsurile vor creșterea aparatului administrativ al managerilor și să se ajungă până la desfacerea contractului de muncă pentru cei care nu-și respectă programul de muncă”, mai arată Rogobete.
Un exemplu de reformă oferit de Rogobete este orientarea pacienților din zona de specializare continuă către zona de ambulatoriu de specialitate sau de specializare de zi, ceea ce reduce cheltuielile statului.
„Orientăm pacienții din zona de specializare continuă, în zona de ambulatoriu de specialitate sau în zona de specializare de zi. Mulți pacienți sunt internați două-trei zile în spital numai pentru ecografie sau EKG. Ne costă foarte mult, iar aici este un făgaș în care se pierd foarte mulți bani. Reorientarea în ambulatoriu sau spitalizare de zi, aduce beneficii și sistemului și pacienților.
Există unități sanitare care au un grad de ocupare care nu depășește 20-30%. Există secții în cadrul unităților sanitare care au un grad de ocupare redus. Există spitale în care avem mai mulți șefi de secție decât pacienți. Asta înseamnă o ineficiență financiară, pentru că plătim salariile chiar dacă au sau nu pacienți. Nu ne dorim închiderea acestor unități sanitare, nu se pune problema restructurării, nu vom da pe nimeni afară.
Însă trebuie să găsim o variantă de a stimula diagnosticul sau tratamentul pacienților în cât mai multe unități sanitare”, mai arată ministrul.