Guvernul vrea mai mulți bani la bugetul de stat inclusiv prin mărirea numărului celor care plătesc CASS. Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete ,a precizat, joi, care sunt categoriile exceptate de la plata acestei contribuții.
Potrivit lui Rogobete, nu vor plăti CASS persoanele cu patologii grave (cum sunt bolile oncologice şi urgenţele medico-chirurgicale) şi nici cele cu handicap.
”Eu, ca ministru al Sănătăţii, am obligaţia să protejez pe cât se poate de mult pacienţii cu boli grave, pacienţii cu boli cronice şi sigur pacienţii în general, motiv pentru care, în ceea ce priveşte baza sau metoda de lărgire a numărului de contribuabili la contribuţia de asigurări de sănătate pentru persoanele cu handicap nu se va aplica taxă CASS. De asemenea, se menţine calitatea de asigurat fără plata contribuţiei pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice beneficiari ai programelor de sănătate, până la vindecarea respectivei afecţiuni. De asemenea, bolnavii neasiguraţi, dar care beneficiază de alt tip de programe naţionale de sănătate, vor beneficia de servicii medicale în cadrul acelui program de sănătate. Şi aici vă dau exemplu diabet sau cardiologie, de exemplu, sau alte programe”, a spus ministrul Sănătăţii, citat de news.ro.
Se schimbă însă regulile ”jocului” în cazul persoanelor coasigurare. Astfel, potrivit ministrului Sănătății, cei coasigurați, respectiv soţul, soţia sau părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, vor dobândi calitatea de asigurat dacă persoana care le coasigură achită contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru şase luni, calculată la salariul de bază minim brut garantat în plată, şi astfel se acordă calitatea de asigurat pentru 12 luni.
Ministrul Sănătății a făcut precizări și despre o altă prioritate a reformei din Sănătate – concediile medicale, mai precis stoparea fenomenului concediilor fictive.
Alexandru Rogobete a spus că indemnizațiile pentru concediile medicale aferente bolii obișnuite vor fi acordate în trei categorii: până la șapte zile – 55 la sută, între 8 și 14 zile – 65 la sută și peste 15 zile – 75 la sută din baza de calcul.
‘Noutatea pentru codul de boală 01, pentru că ați văzut cu toții excesele care au apărut în acest segment, în acest domeniu, sunt reașezarea, dacă doriți, a procentelor de indemnizație. În sensul că pentru o perioadă de până la șapte zile se va aplica un procent de 55%, pentru o perioadă cuprinsă între 8 și 14 zile se va aplica un procent de 65%, iar pentru o perioadă de peste 15 zile un procent de 75%. Această modificare și această reglementare este importantă, din punctul nostru de vedere, pentru codul de boală 01, așa numita boală obișnuită, acolo unde am identificat sute de concedii care, din punctul nostru de vedere, par în momentul de față a fi fictive. (…) Vom economisi pentru nevoia reală din sistemul de sănătate peste jumătate de miliard’, a spus demnitarul.
Până acum, în urma controalelor, au fost depistate sute de concedii medicale fictive, pentru care, evident, ”bolnavii” au încasat bani.