Ministrul Sănătăţii cere o reformă profundă a legii: „Acest an pandemic a dezgolit sistemul sanitar”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru,a declarat luni că o tragedie precum cea de la Piatra Neamț a fost posibilă pentru că Ministerul Sănătății nu are control asupra celor mai multe spitale locale.

16 nov. 2020, 21:46
Ministrul Sănătăţii cere o reformă profundă a legii: „Acest an pandemic a dezgolit sistemul sanitar”

Ministrul Sănătăţii a declarat luni, la Realitatea Plus, că legea sănătăţii trebuie modificată, astfel încât ministerul să asigure managementul tuturor spitalelor, pentru o mai bună coordonare a actului medical.

„In conditiile in care vrem ca ministerul sa coordoneze activitatea medicala a unui spital, trebuie sa aiba managementul. Legea care se numeste Reforma in Sanatate, ar trebui sa reprezinte asta, o reforma.

Am cerut trecerea coorodonării spitalelor la Ministerul Sănătății pentru că noi, din 380 spitale câte sunt în țară, la 58 avea coordonarea.

Cât timp nu schimbăm un management politic cu unul profesional nu avem nicio șansă, in condițiile în care cei puși să conducă n-au nici experiență medicală, nici managerială

A trebuit sa pornim de la un moment Suceava, unde a trebuit sa intervenim si am putut sa prevenim alte situatii, ca Deva, Piatra Neamt. In conditiile in care un manager pus politic si are o echipa tot pusa politic, putem privi cu neincredere spre viitorul acelui spital. Si putem privi la fel si activitatea corpului medical, orcat ar incerca ei sa-si faca bine treaba.

Recomandarile mele pentru inspectia de stat este sa nu lovim in corpul medical. Trebuie sa schimbam legea sanatatii si organele de drept sa inceapa niste anchete.

Cred ca acest an pandemic a dezgolit sistemul sanitar si ne-a aratat dupa 30 de ani toata splendoarea lui. Trebuie ca acesta sa fie declicul.

Maine avem o evaluare a corpului de control a activitatii Spitalului din Sibiu si in functie de aceasta vom propune masuri.”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii anunţă 200 de noi paturi ATI

„Noi avem 1.349 de paturi de ATI pentru COVID și avem de gând să majorăm numărul paturilor cu circa 200 în decursul următoarei săpătămâni. Ca profesionist, poate odată în viață te confrunți cu o asemenea o pandemie,”, a mai spus ministrul Sănătăţii pentru sursa citată.

Citeşte şi: Tragedia de la Piatra Neamţ s-ar putea repeta oricând. Doar 211 spitale din 640 au autorizaţie ISU

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că a luat legătura cu ambasadele din statele Uniunii Europene și cu comunitățile medicilor români de acolo, pentru a le solicita ajutorul în criza coronavirus: „Noi deja am luat legătura în această dimineață cu ambasadele noastre din statele Uniunii Europene, cu comunitățile de români medici, să le solicităm în acest moment dificil colaborarea și ajutorul. Suntem toți pe baricade, și noi credem că toți românii, oriunde ne aflăm, suntem cu gândul la ai noștri”, a declarat Nelu Tătaru.