Tragedia de la Piatra Neamţ s-ar putea repeta oricând. Doar 211 spitale din 640 au autorizaţie ISU

Tragedia de la Piatra Neamţ s-ar putea repeta oricând. Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate anunţă că doar 211 spitale din peste 640 au autorizaţiei ISU pentru prevenirea şi stingerea incendiilor.

16 nov. 2020, 20:07
Tragedia de la Piatra Neamţ s-ar putea repeta oricând. Doar 211 spitale din 640 au autorizaţie ISU
10 persoane au murit în urma incendiului de la ATI Piatra Neamţ

”Avem certitudinea că cele 200 x unităţi sanitare care sunt menţionate pe site-ul nostru au această autorizaţie, pentru că ele sunt unităţile care au intrat în procesul ciclului de acreditate de la începutul ciclului doi. Deocamdată avem garanţia că îndeplinesc această condiţie.

Marea majoritate a unităţilor evaluate până acum sunt unităţi private (…) Spitalele de psihiatrie funcţionează în clădiri vechi, unele chiar istorice. Nu pot obţine autorizaţia de securitate la incendiu, ci prevenire şi stingere a incendiului, dar în momentul acela, ISU e obligat să le dea o adresă pe care noi o înregistrăm, că pentru respectiva clădire nu există obligaţie legală a obţinerii”, a declarat Marius Filip, director ANMCS, potrivit Antena 3. 

Potrivit  Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ are autorizaţie de securitate la incendiu obţinută la momentul construirii, adică înainte de 1990.

Citeşte şi Incendiu Piatra Neamţ. Jumătate dintre pacienţii arşi la ATI pot fi identificaţi doar prin teste ADN

Incendiul în care şi-au pierdut viaţa 11 persoane s-a produs la etajul doi al spitalului, însă doar etajele 4 şi 5, modernizate, au obţinut autorizaţii ISU în 2015 şi în 2016.

Printre răniţi se află şi medicul Ioan Cătălin Denciu, care a încercat să salveze bolnavii în momentul izbucnirii incendiului. Pentru că a suferit multiple arsuri, medicul Cătălin Denciu a fost transferat la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles.

Tragedia de la Piatra Neamţ. Procurorii au stabilit locul din care s-a declanşat incendiul

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a anunţat duminică seara că „în salonul incendiat a fost stabilit locul din care s-a declanşat incendiul şi vor fi ridicate dispozitive şi echipamente medicale, în vederea expertizării”. De asemenea, va fi făcută autopsia tuturor victimelor şi mai multe persoane vor fi audiate. Surse judiciare au precizat că incendiul de la secția ATI ar fi pornit de la un echipament medical.

„Au fost dispuse ordonanţele de efectuare a necropsiei victimelor. Au fost finalizate patru dintre necropsiile dispuse. Procedura medico-legală corespunde patologiei pentru care au fost tratate victimele – cazuri tip Covid”, au mai precizat procurorii.