Pintea,despre cazul fetiţei căreia medicii i-au uitat tifon în burtă după operaţie: Colegiul Medicilor ar fi trebuit să se autosesizeze

Colegiul Medicilor ar fi trebuie să se autosesizeze în cazul fetiţei care a ajuns în stare gravă la spitalul din Braşov, după ce un chirurg de la spitalul din Sinaia ar fi uitat un pansament în corpul său, susţine ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

RomaniaTV.net
29 ian. 2019, 19:52
Pintea,despre cazul fetiţei căreia medicii i-au uitat tifon în burtă după operaţie: Colegiul Medicilor ar fi trebuit să se autosesizeze

„Surprinzător şi neplăcut (cazul fetiţei de la Sinaia – n.r.). Nu este normal să se întâmple astfel de lucruri. Am întrebat despre starea fetiţei – fetiţa este bine şi va fi externată. Era singurul lucru care m-a interesat. Pe de altă parte, există Colegiul Medicilor, care cred că trebuie să se autosesizeze în acest caz. Nu este de competenţa Ministerului Sănătăţii acest caz. Pe de altă parte, nu putem rămâne indiferenţi. Mâine dimineaţă, la întâlnirea pe care o voi avea cu preşedintele Colegiului Medicilor, dr. Borcean, am să-i comunic acest aspect”, a declarat Sorina Pintea, marţi, la Digi 24.

O fetiţă din Sinaia a fost operată la Spitalul Clinic de Copii din Braşov pentru îndepărtarea unui tifon uitat în timpul unei alte intervenţii chirurgicale, efectuată în urmă cu un an. Purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, dr. Marcel Albean, a anunţat marţi că fetiţa, care în prezent se află la Terapie intensivă, se simte bine şi va fi externată în următoarele zile.

Presa a relatat că o fetiţă de 11 ani a ajuns în stare gravă la spitalul din Braşov, după ce un chirurg de la spitalul din Sinaia ar fi uitat un pansament în corpul său, în timpul unei intervenţii de apendicită care a avut loc în urmă cu un an.

Ministrul Pintea a reacţionat şi în cazul medicului de la Târgu Jiu care a refuzat să consulte o bătrână.

„Am văzut cazul – asta mi s-a părut extrem de grav. Managerul a procedat corect, a sesizat Comisia de etică şi Colegiul Medicilor. Asta mi se pare de neacceptat. Nu este posibil să faci chestiunea aceasta, să o mai scrii şi în foaia de observaţie. Salariile personalului medical au crescut substanţial începând cu 1 martie, dacă se invoca lipsa unei aparaturi medicale sau un alt motiv, dar nici aşa. Până la urmă eu nu cred că lucrurile stau chiar aşa la Târgu Jiu, dar e inadmisibil, mi se pare foarte grav”, a declarat ministrul Sănătăţii, marţi, la Digi 24.

Cu privire la situaţia de la Slatina, unde pacienţii sunt înştiinţaţi printr-un afiş că medicilor le-au fost mărite salariile şi că nu mai au nevoie de şpagă, ministrul a spus că „este un lucru firesc şi normal”.

„Odată cu majorarea salariilor se punea, la un moment dat, problema dacă aceste plăţi informale vor dispărea. Declaram de curând că nu s-a întâmplat aşa şi că aştept reacţii din partea tuturor, pentru că ministrul singur nu poate să rezolve această problemă. Iată una dintre reacţii – pozitivă. Au mai apărut şi la alte spitale din ţară. (…) Este un afiş care, din punctul meu de vedere, este în regulă pentru cei care nu au înţeles că de fapt pacientul merge la medic să se trateze, nu să se gândească la cât să îi dea ca să fie tratat corespunzător”, a precizat Pintea.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu a dispus efectuarea unei anchete în cazul unui medic care ar fi scris în foaia de observaţie a unui pacient nemulţumirile legate de salariu şi de lipsa de personal, refuzând să consulte respectivul bolnav.

Managerul SJU Târgu Jiu, Gigel Capotă, a declarat că în acest caz a fost convocată Comisia de etică, a fost sesizat Colegiul Medicilor şi a fost constituită şi o comisie interdisciplinară. El a mai afirmat că salariul medicului respectiv este de circa 15.000 de lei pe lună, sumă în care sunt incluse şi gărzile.


loading...