Ministrul Sănătăţii, despre DECLARAŢIA PE PROPRIA RĂSPUNDERE din şcoli: „Părintele îşi cunoaşte cel mai bine copilul”

Elevii vor fi primiți în școală doar dacă părinții lor semnează o declarație pe propria răspundere, potrivit documentului publicat de Ministerul Sănătății marți. Nelu Tătaru

RomaniaTV.net
19 aug. 2020, 09:11
Ministrul Sănătăţii, despre DECLARAŢIA PE PROPRIA RĂSPUNDERE din şcoli: „Părintele îşi cunoaşte cel mai bine copilul”

Nelu Tătaru a precizat că ordinul cu regulile sanitare pentru școli și grădinițe va putea fi emis doar dacă Parlamentul adoptă legea în baza căruia acesta poate fi dat.

Întrebat despre declarația pe propria răspundere pe care ar trebui să o semneze părinții, conform proiectului de ordin publicat de Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru a replicat: „Dacă putem spune că un părinte își cunoaște cel mai bine copilul, veți înțelege și această declarație”.

Noul an şcolar. Elevii sunt primiţi în şcoală doar cu declaraţie pe propria răspundere semnată de părinţi. DESCARCĂ model 

Tătaru a mai spus că „triajul observațional” pe care îl face părintele trebuie adus la cunoștință „la tot ce înseamnă medicina școlară și învățătorului sau dirigintelui”.

În ceea ce privește distanțarea fizică între copii, mai mică decât cea prevăzută pentru profesori, ministrul a declarat: „INSP a ajuns la evaluarea siguranței. În condițiile în care păstrăm și masca, și dezinfectant, distanța de un metru e suficientă. Avem și studiile din țările europene, multe renunțând la distanțare, dar cu separatoare”.

„Adaptăm o evoluție pandemică în context de sezon rece”, a mai spus Tătaru despre începerea anului școlar. Elevii vor fi primiți în școală doar dacă părinții lor semnează o declarație pe propria răspundere, potrivit documentului publicat de Ministerul Sănătății marți.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că în ultima perioadă se observă o scădere a mediei de vârstă a persoanelor infectate cu noul coronavirus, precum şi o creştere a numărului de cazuri grave la persoane relativ tinere.

„Suntem în cea de-a doua fază sau a doua cocoaşă a primului val pandemic. După cum aţi putut vedea, în ultima săptămână, se încearcă o stabilizare a numărului de cazuri având acel platou în fierăstrău. Nu ţine doar de noi ca şi sistem medical, iar această pandemie nu se tranşează în spital. Această pandemie se tranşează în prespital. (…) Respectarea unor reguli va duce la scăderea transmiterii în comunitate şi la scăderea numărului de cazuri. În ultima perioadă, avem o scădere a mediei de vârstă a cazurilor infectate, după cum avem şi o creştere a a numărului de cazuri grave la persoane relativ tinere”, a spus Tătaru.