Ministrul Sănătăţii din Franţa a făcut prima doză cu AstraZeneca şi rapelul cu Moderna

Ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Veran, a fost vaccinat, luni, cu serul de la Moderna, după ce în februarie a primit prima doză de la AstraZeneca.

03 mai 2021, 20:40
Ministrul Sănătăţii din Franţa a făcut prima doză cu AstraZeneca şi rapelul cu Moderna

Ministrul Sănătăţii Olivier Véran, în vârstă de 41 de ani, a primit un vaccin cu ARN messager «aşa cum prevede recomandarea autorităţii sanitarec», a anunţat cabinetul ministrului, citat de Le Parisien.

De la 19 martie, vaccinul AstraZeneca este rezervat persoanelor de peste 55 de ani, din cauza unor cazuri de tromboză semnalate în Europa.

Citeşte şi Platforma de vaccinare a fost optimizată. Se poate schimba centrul de imunizare pentru rapel

Adulţii cu vârste cuprinse între 18 şi 54 de ani, care au primit prima doză de la AstraZeneca înainte de această dată, primesc acum o a doua injecţie cu serurile Pfizer sau Moderna, asemenea rapelului primit de Ministrul Sănătăţii de la Paris.

Citeşte şi Germania: Persoanele imunizate cu prima doză de Astra Zeneca vor primi alt ser la rapel

Magazinele, terasele barurilor şi restaurantele, precum şi lăcaşurile culturale, între care cinematografele şi muzeele, îşi vor redeschide uşile în Franţa începând de miercuri 19 mai, iar interdicţia de circulaţie nocturnă va fi valabilă după ora 21:00, a anunţat preşedintele Emmanuel Macron într-un interviu acordat joia trecută presei regionale franceze.

Cafenelele şi restaurantele se vor redeschide în interior începând din 9 iunie, când interdicţia de circulaţie nocturnă se va aplica după ora 23:00, înainte de o ridicare totală a acestei interdicţii de la 30 iunie, dacă situaţia sanitară o va permite.

„Etapa zero era redeschiderea şcolilor din 26 aprilie. Ne-am asumat această prioritate educativă şi această strategie de a trăi cu virusul, inclusiv în faţa unui înalt nivel al incidenţelor, superior celui al vecinilor noştri”, a explicat preşedintele francez.

„Vom efectua redeschiderea apoi în patru etape. Pe 3 mai, sfârşitul declaraţiilor şi restricţiilor de deplasare. Din 19 mai, trebuie să ne regăsim arta de a trăi franţuzeşte, rămânând prudenţi şi responsabili: convivialitatea noastră, cultura noastră, sportul…”, a declarat el.

În baruri şi restaurante, la terase (începând din 19 mai), iar apoi în sală (din 9 iunie), clienţii nu vor putea fi decât maximum şase la o masă.

Muzeele, monumentele, cinematografele, teatrele şi sălile de spectacol cu public pe scaune vor putea să-şi reia activitatea cu maximum 800 de persoane în interior, 1.000 în exterior. La fel va fi pentru manifestările sportive în aer liber.

Sălile de sport se vor putea redeschide, cu respectarea capacităţilor şi protocoale adaptate, începând din 9 iunie.