Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, va prezenta în Parlament raportul privind morţii de COVID. Ciolacu: Românii au dreptul să știe adevărul

Ministrul Sănătății, Ioana Mihailă, merge în Camera Deputaților, săptămâna viitoare, pentru a prezenta raportul preliminar privind numărul deceselor de COVID. Decizia a fost luată în conducerea forului parlamentar, după ce plenul a respins înființarea unei comisii de anchetă privind raportările din pandemia COVID.

12 mai 2021, 14:23
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, va prezenta în Parlament raportul privind morţii de COVID. Ciolacu: Românii au dreptul să știe adevărul

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, va fi prezentă luni, 17 mai, de la ora 16,00, în plenul Camerei Deputaţilor, la „Ora Guvernului”, în urma unei solicitări făcute în acest sens de PSD şi aprobată miercuri de Biroul permanent al Camerei Deputaţilor.

Conform documentului, tema propusă spre dezbatere este „prezentarea Raportului preliminar întocmit de Ministerul Sănătăţii privind raportarea deceselor COVID-19 şi de clarificarea diferenţelor dintre sistemele de raportare”.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 12 mai 2021. Sub 1000 de cazuri în ultimele 24 de ore. Scenariu verde în toată ţara

Parlamentarii au respins marţi proiectul de hotărâre care viza înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind identificarea situaţiei reale, a situaţiei raportate de autorităţi, a evoluţiei indicatorilor de sănătate publică şi a măsurilor de protejare a sănătăţii populaţiei românilor în pandemia declarată de OMS.

Conform raportului GSC, până astăzi 29.233 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În ultimele 24 de ore au fost raportate 98 de decese (55 bărbați și 43 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Citeşte şi: Ai avut covid? De e bine să te vaccinezi la trei luni post-boală. Explicaţiile lui Virgil Musta

Marcel Ciolacu: „Românii au dreptul să știe adevărul”

„Românii au dreptul să știe adevărul. Familiile care și-au îngropat apropiații, bolnavii cronici lipsiți de tratamente sau intervenții medicale de specialitate, toți cei care au suferit ca urmare a deciziilor luate de autorități trebuie să știe adevărul! Tot adevărul!
”Transparenții” care au votat ieri – în mod rușinos! – împotriva înființării Comisiei de anchetă privind pandemia au datoria morală să ofere răspunsuri, iar vinovații trebuie să plătească!”, a scris liderul PSD Marcel Ciolacu pe Facebook.

 

Ioana Mihăilă, în scandalul morţilor COVID care au dispărut din raportările oficiale: Este o eroare care a apărut în aproximativ 1.000 de cazuri

Continuă scandalul morţilor COVID care au dispărut din raportările oficiale. Ioana Mihăilă a declarat că vineri ar trebui să primească raportul privind erorile în raportarea deceselor COVID.

„Am cerut săptămâna trecută un raport preliminar, care mi-a fost înmânat şi care arată că există diferenţe. Nu aş vrea să spun cifre, pentru că aceste diferenţe sunt în continuare analizate. Sunt luate cazurile individuale, aşa încât să ne asigurăm că ce apare ca diferenţă este clar confirmat sau infirmat ca deces cauzat de infecţia cu COVID-19, şi aştept un raport în data de 7”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, într-un interviu pentru TVR.

„Singura cauză care a fost evocată a fost o eroare de raportare în CoronaForms, unde, la rubrica de deces, nu a fost completat, a fost completat decesul la comentarii. Aceasta este o eroare care a apărut în aproximativ 1.000 de cazuri şi a fost singura eroare care a fost raportată de către această comisie”, a mai spus Ioana Mihăilă.