Ministrul Sănătăţii: „Persoanele asimptomatice nu mai vor să plece acasă”

Tătaru a mai declarat că există "o schimbare de optică" în privința persoanelor infectate cu COVID-19, dar asimptomatice, pentru că acestea nu vor să mai plece acasă, ci preferă să rămână internate în spital, de teamă că situația li se poate agrava subit, de la o zi la alta.

11 aug. 2020, 16:17

Ministrul Nelu Tătaru a declarat, marți seară, la Digi24, că la nivelul Uniunii Europene este posibil ca un vaccin anti-coronavirus să fie gata în prima jumătate a anului viitor, iar în a doua jumătate a anului acesta să fie disponibil pentru mase.

„La nivelul Comisiei Europene avem discuții pentru vaccinurile împotriva COVID-19. Când vom avea rezultate patentate vă vom ține la curent. În prima jumătate a anului viitor cred că vom avea un vaccin și în a doua jumătate a anului viitor vom avea vaccin pentru mase”, a transmis ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru recomandă prelungirea stării de alertă. „Considerăm necesar în acest moment, încă 30 de zile” 

Tătaru a mai declarat că există „o schimbare de optică” în privința persoanelor infectate cu COVID-19, dar asimptomatice, pentru că acestea nu vor să mai plece acasă, ci preferă să rămână internate în spital, de teamă că situația li se poate agrava subit, de la o zi la alta.

„Asimptomaticii nu vor să mai plece acasă, e o schimbare de optică. Se tem că a doua zi poate fi mai rău, dar nici nu vor să infecteze persoanele dragi. Așa se explică și spitalele pline”, a mai declarat ministrul.

Nelu Tătaru a trimis Corpul de Control la Vaslui

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, marți seară, la Digi24, că tatăl adolescentei, angajat al Serviciului de Ambulanță Vaslui, nu a procedat „nici normal, nici legal” în momentul în care și-a luat fiica de pe litoral fără să anunțe vreo autoritate că la Costinești se mai află și alți adolescenți posibil infectați cu COVID-19.

Ministrul a declarat că explicațiile pe care le-a cerut celor implicați au fost evazive și tocmai de aceea a cerut corpului de control al ministerului să efectueze o anchetă.

„Sunt reguli pe care o parte din noi am uitat să le respectăm sau nu vrem să știm că există. Plecatul la mare, deși există simptomatologie, faptul că un cadru medical nu anunță o autoritate că acolo mai sunt 30 de copii… Explicațiile au fost evazive, de aceea am cerut corpului de control să facă o anchetă. Așteptăm rezultatul corpului de control și vom vedea ce măsuri luăm. Nu este nici normal, nici legal (cum a procedat ambulanțierul, tatăl adolescentei care nu a așteptat rezultatul testului, n.red.)”, a transmis Nelu Tătaru.