Nelu Tătaru recomandă prelungirea stării de alertă. „Considerăm necesar în acest moment, încă 30 de zile”

Ministrul Sănătăţii a declarat, marţi, starea de alertă ar trebui prelungită de la 15 august cu încă 30 de zile. Nelu Tătaru a explicat că această decizie este luată de premierul Ludovic Orban, la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Cât despre deschiderea restaurantelor, ministrul Sănătăţii a afirmat că trebuie urmărită evoluţia cazurilor de infectări cu noul coronavirus pentru a putea fi luată o astfel de decizie.

RomaniaTV.net
11 aug. 2020, 08:11
Nelu Tătaru recomandă prelungirea stării de alertă. „Considerăm necesar în acest moment, încă 30 de zile”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, marţi, pentru Libertatea, că recomandă prelungirea stării de alertă.

„În acest context, propunerea mea ca ministru al Sănătății este de a prelungi starea de alertă. Rămâne ca și CNSU, cu domnul prim ministru Ludovic Orban, să decidă dacă da sau nu. Noi considerăm necesar în acest moment, încă 30 de zile”, a afirmat Nelu Tătaru, conform sursei citate.

Ministrul Sănătăţii a explicat că la nivelul Comitetelor județene de urgență sunt realizate analize pentru a determina modul în care s-a transmis noul coronavirus.

„Pentru orice localitate cu transmitere accentuată, cu imposibilitatea de a gestiona altfel, se va recurge la carantină”, a menţionat Tătaru.

Ministrul Sănătăţii le recomandă românilor să respecte regulile pentru a nu se ajunge în situaţia în care spitalele să fie supraaglomerate.

„Personalul medical este obosit, este dezamăgit, pentru că cineva, să nu vorbesc în anumiți termeni, a nesocotit munca lor de luni de zile. Era o perioadă a concedilor, era o perioadă în care spitalele erau mai mult goale decât pline, astăzi vedem cu totul altceva. De aceea am recomandat și am rugat să mai facem un efort pentru sănătatea românilor, chiar dacă este greu, chiar dacă unii au nesocotit munca noastră. Obosim și noi și la un moment dat obosesc și pacienții și nu mai pot lupta”, a spus Ministrul Sănătăţii.

Câte paturi de Terapie Intensivă sunt disponibile 

„Avem în acest moment după ultimele reaşezări de spitale în jur de 1.030 paturi ventilate. Plecam de la 840 de paturi ventilate. În acest moment, sunt sub 500 ocupate. Dintre cei 476, în jur de 150 sunt ventilaţi mecanic invaziv.

Rămâne la decizia medicului curant din ATI să aleagă şi momentul şi terapia cea mai bună. Am încredere în corpul medical şi vom trece şi peste acest moment”, a precizat Nelu Tătaru.

Judeţele cu cele mai multe cazuri de coronavirus

Ministrul Sănătăţii a afirmat că a fost înregistrată o creştere a numărului de infecţii cu noul coronavirus în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Galaţi, Braşov, Bucureşti, Ilfov şi Iaşi.

„Erau 17 judeţe care erau în creştere. Erau 7 judeţe din Transilvania, 7 judeţe din Muntenia şi 3 din Moldova. Restul erau ori în staţionare, ori într-o uşoară scădere”, a spus Nelu Tătaru.

Cum va începe şcoala în vreme de coronavirus

„Intenţia noastră este a merge la şcoală în mod normal. Săptămâna trecută, aveam 2826 de localităţi unde se putea face şcoală faţă în faţă în condiţiile în care permitea şi acea clasă să primească cu anumite reguli de precauţie. 

Erau 309 localităţi în care puteam alege între scenariul 1 şi scenariul 2. Scenariul 2 este cel în care clasele 0-4 merg la şcoală, clasa a VIII-a merge la şcoală, clasa a XII-a merge la şcoală, iar cdelelalte clase aveau acele rotiri la două săptămâni, apărând şi învăţământul online.

Doar 51 de localităţi erau în codul roşu în care se indica să se facă doar online.

Situaţia de moment din a doua jumătate a lunii august ne va spune şi scenariul pe care se va adapta fiecare şcoală în parte”, a explicat Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a explicat că a lăsat la latitudinea fiecărui Inspectorat Școlar Județean şi fiecărei Direcţii de Sănătate Publică să realizeze o situaţie şcolilor şi a contextului epidemiologic.

Gabriela Firea, soluţie salvatoare: „Oferim un voucher de 1000 de euro pacienţilor care s-au vindecat de Covid şi donează plasmă”