Ministrul Sănătăţii, primele explicaţii după incidentele de la Spitalul Târgu Cărbuneşti. „Nu am informația cât au stat pacienții fără oxigen”

Cseke Attila, ministrul Interimar al Sănătăţii, a anunţat că a fost demarată o anchetă după ce instalaţia de oxigen a Spitalului din Târgu Cărbuneşti s-a defectat, pacienţii aflaţi în stare gravă din cauza COVID-19 fiind tranportaţi de urgenţă în ambulanţe. În urma incidentului, trei oameni au murit, iar alţi cinci sunt în stare gravă.

22 oct. 2021, 12:08
Ministrul Sănătăţii, primele explicaţii după incidentele de la Spitalul Târgu Cărbuneşti. „Nu am informația cât au stat pacienții fără oxigen”
foto: Pandurul.ro

Ministrul Sănătăţii a dat primele explicaţii în cazul defecţiunii produse vineri dimineaţă la Spitalul din Târgu Cărbuneşti.

„Ce s-a întâmplat va trebui confirmat prin expertiză. Va trebui să așteptăm această expertiză. Orice informație lansată din partea decidenților ar putea influența și nu ar fi corect”, a precizat Cseke Attila, ministrul Interimar al Sănătăţii.

Întrebat dacă medicii au acţionat corespunzător, Cseke Attila a precizat că „planul roșu de intervenție s-a activat în timp real”.

„Ce pot să spun cu exactitate e că MS are în fiecare dimineață inspector sanitar în spitalele Covid pentru a verifica numărul de paturi. Şi la Târgu Cărbunești au fost inspectori de dimineață. Cum s-a întâmplat totul la fiecare minut va spune ancheta

Nu am informația cât au stat pacienții fără oxigen. Orice informație pe care am spune-o noi, decidenții, ar putea fi confirmată sau infirmată de anchetă

Spațiul va fi sigilat și accesul e limitat, inclusiv pentru Corpul de control al Ministerului Sănătăţii”, a explicat ministrul interimar al Sănătăţii.

Citeşte şi: Raed Arafat, după ce Spitalul Târgu Cărbuneşti a rămas fără oxigen. „E clar că le poate afecta viața pacienților”

Cod roşu în Gorj, după ce instalaţia de oxigen a spitalului Târgu Cărbuneşti s-a defectat

În direct la România TV, Florin Chisim, purtătorul de cuvânt ISU Gorj, a explicat că inspectorul-şef al instituţiei a fost alertat de Direcţia de Sănătate Publică Gorj despre faptul că instalaţia de oxigen a Spitalului Târgu Cărbuneşti s-a defectat.

„Dispeceratul ISU Gorj a fost anunţat de către inspectorul-şef al ISU Gorj care a obţinut informaţia prin DSP. Imediat a fost activat planul roşu de intervenţie, iar la faţa locului au fost direcţionate toate forţele şi mijloacele disponibile de la nivelul judeţului.

Au fost identificate sursele de oxigen disponibile în celelalte spitale din judeţ şi au fost redistribuite către spitalul din Târgu Cărbuneşti. În acest moment, vorbim despre 20 de persoane evacuate şi transportate către celelalte spitale din judeţul Gorj.

Încercăm să facem tot ce este omeneşte posibil pentru ca oamenii să nu aibă de suferit”, a precizat Florin Chisim.

Din ce motiv s-a defectat instalaţia de oxigen. Primele ipoteze luate în calcul

„Este o defecţiune apărută la stocatorul de oxigen a instalaţiei de oxigen a spitalului din Târgu Cărbuneşti. S-a luat legătura cu firma care se ocupă de această instalaţie. Reprezentanţii acestei firme urmează să ajungă în cel mai scurt timp la faţa locului”, a precizat reprezentatul ISU Gorj.

Au fost purtate discuţii cu administratorul spitalului care se ocupă de această staţie de oxigen şi noi sperăm ca defecţiunea să fie remediată în cel mai scurt timp”, a adăugat el.

Surse medicale au precizat pentru România TV că firma care a furnizat oxigenul se numeşte Linde Gaz România. Reprezentanţii companiei cu sediul în Timişoara au ajuns după mai bine de trei ore de la producerea incidentului la Spitalul din Târgu Cărbuneşti.

Citeşte şi: Cod roşu la Spitalul Târgu Cărbuneşti. Instalaţia de oxigen s-a stricat. Trei pacienţi au murit, cinci sunt în stare gravă