Ministrul Sănătăţii: Suntem spre vârful pandemiei, ar trebui să se limiteze la 10.000 – 12.000 de cazuri

Ministrul Sănătăţii a declarat joi, la Deva, că ne apropiem de un vârf al pandemiei de coronavirus. Nelu Tătaru a precizat că depinde numai de atitudinea oamenilor dacă acest vârf va veni mai devreme sau mai târziu.

23 apr. 2020, 12:56
Ministrul Sănătăţii: Suntem spre vârful pandemiei, ar trebui să se limiteze la 10.000 – 12.000 de cazuri

„Suntem înspre vârful pantei, spun eu. Rămâne să ţină doar de noi dacă atingem acest vârf mai devreme sau mai târziu şi dacă rămânem la 10.000-12.000 de cazuri, cât suntem acum, sau vom merge spre 15.000 sau mai mult”, a spus Nelu Tătaru.

Pe de altă parte, el a menţionat că este posibil ca spitalele să rămână în coordonarea Ministerului Sănătăţii, iar partea de ordonator de credite să revină autorităţilor judeţene sau locale.

„Noi, ca minister, am luat în coordonare toate spitalele din România. Subordonarea rămâne, în continuare, ca şi ordonator de credite, către consiliile locale sau consiliile judeţene. (…) Ne gândim ca partea de coordonare să poată rămâne la Ministerul Sănătăţii. Subordonarea să rămână la autorităţile locale sau judeţene, dar coordonarea, ne gândim să o luăm la nivelul Ministerului Sănătăţii”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru, a vizitat joi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, unde s-a întâlnit cu managementul militar al unităţii şi cu cadrele medicale.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii: Spitalul Judeţean din Deva rămâne sub management militar

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, joi seară, la Arad, că pandemia este încă în pantă ascendentă, dar dacă s-au respectat condiţiile de Paşte, vârful ar trebui să se limiteze la 10.000 – 12.000 de cazuri.

„Încă suntem pe pantă ascendentă, chiar dacă panta este lină (…) Suntem într-o aşezare a pantei, dar las acea perioadă de 7-10 zile de la Sărbătorile Pascale, pentru a vedea totuşi ce s-a întâmplat în timpul Sărbătorilor Pascale şi care este efectul în următoarea perioadă. Dacă s-au respectat tot ce înseamnă condiţii, nu am avut nici persoane care au venit din alte focare, nu am avut o transmitere comunitară accentuată, atunci ar trebui să rămânem la 10.000 – 12.000 de cazuri pentru vârful pandemiei în România, urmând două săptămâni în care să vedem un început al scăderii numărului de cazuri, a numărului de decese, şi putem să ne gândim după 15 mai şi la alte lucruri”, a spus ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că Aradul „este mult mai bine ca acum două săptămâni”, când a mai vizitat judeţul.

„Trebuie să înţelegem că Aradul este la poarta de intrare a ţării, că pe aici cred că a fost cel mai mare flux de concetăţeni care s-au întors în ţară, că aici am avut şi foarte multe centre de carantină, că aici au fost şi momente în care, laolaltă, şi personal medical şi pacienţi au fost puţin dezorientaţi, dar în acest moment pot spune că s-au reaşezat atât ca personal, cât şi ca atitudine”, a mai afirmat Nelu Tătaru.