CORONAVIRUS – Persoanele care nu respectă regulile de carantină pot fi pedepsite penal

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat marţi, că vor fi sancţionaţi penal toţi cetăţenii care nu respectă carantina, vizându-i în principal pe cei care revin în ţară din zonele afectate. 

RomaniaTV.net
25 feb. 2020, 11:17
CORONAVIRUS – Persoanele care nu respectă regulile de carantină pot fi pedepsite penal

Pentru a susţine acest demers, ministrul a invocat articolul 352 din codul penal, care prevede inclusiv pedeapsa cu închisoarea. 

„Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda”, potrivit legii. 

Citeşte şi: Raed Arafat le cere oamenilor să nu creadă informaţii din surse neconfirmate

Măsurile instituite de autorități pentru românii care vin din zonele afectate de coronavirus: La sosirea pe teritoriul României, toți călătorii asimptomatici din zonele afectate, respectiv Hubei (China), cele 11 localități din Italia, dar și persoanele care încă se mai află pe nava de croazieră Diamond Princess vor intra direct în carantină, pentru o perioadă de 14 zile.

Celelalte persoane care vin din regiunile Lombardia și Veneto vor intra în izolare voluntară la domiciliu timp de 14 zile, la sosirea în România.

„Toate persoanele din carantină vor primi materiale informative cu un set de reguli pe care trebuie să îl urmeze, la fel și cele care vor fi izolate la domiciliu care vor primi un alt set de reguli. Aceste materiale vor fi elaborate de către reprezentanții Institutului de Sănătate Publică și transmise în timp util. Tot la institut va funcționa un telverde care va putea fi apelat de către cei interesați să obțină măsuri suplimentare despre noul tip de infecție cu coronavirus” a mai spus Costache, în videoconferința de urgență cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică din teritoriu și municipiul București cu privire la gestionarea modului de prevenire a infecției COVID-19.


loading...