Ministrul Sănătății, veste sumbră despre începerea anului școlar: „Nu ştim dacă vom reuşi să acoperim cu măşti toate şcolile”

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a făcut un anunț îngrijorător despre faptul că e posibil ca nu în toate școlile să existe măști de protecție la începerea noului an.

28 aug. 2021, 17:06
Ministrul Sănătății, veste sumbră despre începerea anului școlar: „Nu ştim dacă vom reuşi să acoperim cu măşti toate şcolile”

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă

, a anunțat că din cauza unor reglementări care mai trebuie soluționate, este posibil ca nu toate școlile să dispună de măști gratuite pentru elevi la începutul noului an de studii.

“Există măşti care pot fi distribuite, e nevoie însă să modificăm câteva elemente din cadrul legal pentru a putea permite să le distribuim către copii. Vom face tot efortul pentru ca şcolile să poată să pună la dispoziţie măcar pentru cazuri selectate şi măşti gratuite. Nu ştim de când vom putea să reglementăm aşa încât să putem să le distribuim, nu ştim dacă vom reuşi să acoperim în timp util până când începe şcoala cu măşti toate şcolile”, a spus Ioana Mihăilă, potrivit b1tv.ro.

Ioana Mihăilă: „Ratele de infectare şi spitalizare în rândul copiilor sunt îngrijorătoare”

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă

, şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, au participat vineri la o şedinţă online, alături de premierul Florin Cîţu şi de toţi prefecţii, în cadrul căreia au anunţat ce măsuri vor fi luate pentru începerea anului şcolar în condiţii de siguranţă.

Înainte de a lua cuvântul miniştrii Mihăilă şi Cîmpeanu, premierul Florin Cîţu a ţinut să transmită prefecţilor un mesaj de mobilizare, pentru a nu fi prinşi nepregătiţi de venirea iernii.

„Pentru sezonul rece, pentru ca avem toti prefectii aici, trebuie sa ne asiguram ca avem stocuri pentru deszapezire si incalzire, sa identificam persoanele vulnerabile si sa ne pregatim din timp. Trebuie sa ne asiguram ca firmele de deszapezire sunt pregatite, pentru ca stim ca au existat multe instante cand contracte existau, dar firmele nu erau gata, eram luati prin surprindere.

Nu vreau sa mai exista aceasta situatie, stim ca urmeaza sa vina iarna.”, a spus Florin Cîţu.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a subliniat importanţa vaccinării copiilor, în condiţiile în care varianta Delta a noului coronavirus are un grad de contagiozitate mult mai mare decât cea anterioară.

„Ne-am asumat mentinerea invatamantului cu prezenta fizica cat mai mult timp posibil. Asta inseamna pana cand incidenta se mentine sub 6 la mia de locuitori. Cand se depaseste, avem doua scenarii: invatamant online sau hibrid, adica cei vaccinati sau trecuti prin boala sa mearga la scoala, iar cei nevaccinati si netrecuti prin boala sa treaca in online.

Ioana Mihăilă, anunţ important pentru elevi şi părinţi: „Vor fi permise doar măştile de uz medical, nu şi cele textile”
Suplimentar fata de anul anterior, mastile folosite de elevi si studenti trebuie sa fie masti de uz medical, nu se mai permit mastile din material textil. Luam aceasta decizie pentru ca ratele de infectare si spitalizare in randul copiilor sunt ingrijoratoare, atat in Romania cat si in alte tari.”, a spus Ioana Mihăilă.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a spus că Ministerul, prin inspectoratele şcolare, are în fiecare unitate de învăţământ câte o persoană de legătură cu părinţii, pentru a le răspunde tuturor întrebărilor.

„Ceremonia de deschidere va avea o durata de maximum o ora si jumatate. Apreciez deschiderea primului ministru si a celorlalti ministri cu care colaboram. Ma adresez inspectorilor scolari pentru a le solicita atentie maxima la respectarea tuturor masurilor de protectie. Avem o lista cu persoanele desemnate in fiecare scoala pentru a oferi raspunsuri tuturor parintilor care au inca semne de intrebare. Aceasta actiune a inceput deja in aceasta saptamana, iar parintii se vor putea exprima in formularele/chestionarele legate de vaccinarea sau trecerea prin boala a copiilor. Daca copiii au trecut prin boala, nu se mai merge mai departe, daca nu si nici nu au fost vaccinati, se trece la cererea acordului parintilor pentru vaccinarea copiilor.

Vin de la o intalnire cu reprezentantii elevilor, care au transmis ca scenariul hibrid a produs mari pierderi de materie, astfel incat am vrea sa facem tot posibilul pentru a nu se ajunge acolo.

Lucram la propuneri pentru un ordin de ministru in acest sens, care este de mare interes, pentru ca sunt 3 milioane de copii. Ce ar putea simplifica foarte mult ar fi sa mergem pe doua scenarii: peste 6 la mie se intra in online, pana in 6 la mie, se fac cursurile cu prezenta fizica.”, a spus Sorin Cîmpeanu.