Ministrul Sănătății: ”Vom achiziționa vaccinuri pentru întreaga populație”

Ministrul Sănătății susține că România va primi 4,6% din cota lunară de vaccinuri pentru coronavirus, iar imunizarea va fi posibilă atunci când 60-70% din populație va fi vaccinată.

28 nov. 2020, 18:08
Ministrul Sănătății: ”Vom achiziționa vaccinuri pentru întreaga populație”

Ministrul Sănătății a declarat că autoritățile vor achiziționa vaccinuri pentru COVID pentru întreaga populație. Specialiștii din sănătate susțin că imunizarea se va atinge atunci când 60-70% din populație va fi vaccinată.

Citește și: Situația paturilor ATI din România. Ministrul Sănătății anunța suplimentarea cu încă 280 de paturi

„La nivelul Comunităţii Europene, noi reprezentăm 4,6% din fiecare livrare care se va face lunar. Odată cu obţinerea acestor avize de la Agenţia Europeană a Medicamentului, se poate face livrarea către statele membre. Nimeni nu ştie sigur când vor veni aceste tranşe. Ţine de autorizaţia pe care o vor obţine aceste firme. (…) Noi vom achiziţiona vaccinuri pentru întreaga populaţie. Se spune că avem o imunizare atunci când avem 60-70% din populaţie vaccinată”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

De asemenea, Nelu Tătaru a precizat faptul că în prezent sunt șase firme care au semnat  cu Comunitatea Europeană pentru a livra vaccin pentru COVID.

„Printre aceste şase avem trei firme care lucrează pe ARN mesager, două firme care lucrează pe virus atenuat şi o firmă care lucrează pe proteine. Toate cele şase firme au un grafic de livrare, sunt în faza de autorizare a vaccinului. În SUA sunt primele autorizări pentru firmele care vin de acolo, Agenţia Europeană a Medicamentului urmând ca la începutul lunii viitoare să evalueze şi să dea aceste avize. Fiecare dintre aceste firme au un grafic de livrare”, a spus ministrul Sănătăţii în conferinţa de presă de la Iași.

Ministrul sănătății a precizat că există o strategie de vaccinare care a fost aprobată şi în şedinţa de guvern. Autorităție au hotărât strategia de vaccinare pas cu pas de la primirea vaccinului și până la vaccinarea populației.

„După cum ştiţi, acum o săptămână, printr-un memorandum, lua naştere un comitet naţional pentru coordonarea activităţilor de vaccinare împotriva infecţiilor cu SARS-CoV-2. Acest comitet naţional, în subordinea şi coordonarea prim-ministrului, a elaborat în ultima lună o strategie de vaccinare. Această strategie de vaccinare a fost aprobată prin hotărâre de guvern şi şedinţa de guvern de aseară, urmând ca ea să fie analizată în Consiliul de Securitate şi să avem o conferinţă de presă elaborată a Comitetului Naţional vinerea viitoare. În această strategie de vaccinare se urmăreşte pas cu pas de la primirea vaccinului, transportul acestuia, depozitele centrale, depozitele regionale, centrele de vaccinare, care sunt priorităţile, urmărirea celor care au făcut vaccinul, solicitarea şi anunţarea lor pentru rapel”, a explicat ministrul.


loading...