Ministrul Sănătăţii vrea ca deschiderea Centrului de Mari Arşi de la Timişoara să se facă în luna mai

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat miercuri, la Timişoara, că România este deficitară în momentul de faţă la numărul de paturi destinate marilor arşi şi vrea să grăbească deschiderea Centrului de Mari Arşi (CMA) din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, în luna mai, pentru că mai are de primit doar aparatura de la Ministerul Sănătăţii, pentru care licitaţia a fost deja finalizată.

16 ian. 2019, 14:56
Ministrul Sănătăţii vrea ca deschiderea Centrului de Mari Arşi de la Timişoara să se facă în luna mai

„Am discutat cu managerul spitalului şi cu şeful secţiei de chirurgie plastică şi am convenit ca atunci când se va face livrarea acestor aparate, spitalul să contribuie cu ceea ce lipseşte, chestiuni minore, pe care le are (scaune, pense, n.r.), astfel încât în luna mai să putem aproba o linie de gardă pentru marii arşi şi să dăm drumul centrului, aşa cum trebuie”, a afirmat ministrul Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă.

Sorina Pintea a explicat că partea de dotare a Centrului de Mari Arşi, cu infrastructura finanţată de Consiliul Judeţean Timiş, se face prin Banca Mondială (BM), iar Programul BM a fost implementat începând cu 2012, în anul 2018 fiind făcute primele licitaţii pentru aparatura medicală.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că o comisie de specialitate formată din medici a stabilit necesarul de dotare pentru un centru de mari arşi, care cuprinde 94 de poziţii, până acum fiind parcurse deja două licitaţii, prima pentru 34 de echipamente livrate deja, iar ofertele celei de-a doua licitaţii au fost deschise pe 17 decembrie.

„Până la finele lunii ianuarie se vor evalua, iar în cursul lunii februarie estimăm a fi semnat contractul de livrare, iar termenul de livrare este de maximum trei luni de la semnarea contractului. Această a doua licitaţie cuprinde marea majoritate a echipamentelor pentru mari arşi. În opinia mea, când s-a făcut necesarul pentru Centrul de Mari Arşi (pentru o a treia licitaţie, n.r.) s-a trecut absolut tot, inclusiv scaune, pense, lucruri pe care Spitalul (Judeţean Timişoara, n.r.) deja le are şi din punctul meu de vedere nu cred că mai este necesar să mai aşteptăm finalul celei de-a treia licitaţii pentru şi să nu dăm drumul Centrului de Mari Arşi”, a detaliat Sorina Pintea.

La Centrul de Mari Arşi s-au construit cinci boxe noi – paturi special dotate pentru această patologie, iar din punct de vedere al infrastructurii, acesta este cel mai modern din România, conform managerului Spitalului Judeţean Timişoara, dr. Marius Craina.

Citeşte şi Sorina Pintea: Controalele în maternităţi au început. Se verifică dacă protocoalele de dezinfecţie sunt conforme

 

loading...