Ministrul Sportului, Eduard Novak, vrea să investească într-un program de redescoperire a oinei, un sport care nu suscită interes nici pentru public, nici pentru sponsori

Ministerul Sportului, condus de Eduard Novak, a decis să investească în oină printr-un program național finanțat din bani publici, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

05 ian. 2022, 10:01
Ministrul Sportului, Eduard Novak, vrea să investească într-un program de redescoperire a oinei, un sport care nu suscită interes nici pentru public, nici pentru sponsori

Programul național „Redescoperă Oina” este unul dintre cele patru programe sportive de utilitate publică ce vor beneficia de bani de la bugetul de stat în 2022, potrivit deciziei ministrului Novak.

Ministerul nu explică pe ce analize și-a fundamentat decizia de a investi banii publici în oină.

Oina este considerat sport național în România, dar are o răspândire redusă, după cum arată datele federației naționale – cu doar 32 de cluburi la nivel național, potrivit G4Media.

Competițiile de oină sunt practic inexistente pe agenda sportivă, nu există transmisii televizate sau sponsori majori. În plus, practicarea oinei cere o infrastructură inexistentă în acest moment.

Ministerul prezintă 3 criterii de finanțare pentru programul „Redescoperă Oina”:

„Amploarea și impactul acțiunilor/activităților sportive”

„Nivelul de dezvoltare pe plan național, respectiv numărul de sportivi legitimați și numărul de competiții de nivel național organizate în anul 2021”

„Tradiția, importanța și impactul social al activității Federației Române de Oină”

Ultimele competiții de oină care au avut loc în 2021 au fost Campionatele Naționale de Oină în sală pentru Junioare I, II și Senioare, evenimentele fiind găzduite de sala școlii Gimnaziale numărul 3 din Galați, pe 20 noiembrie.

Citeşte şi: Cheloo continuă aventura prin deşert. Artistul a încheiat şi etapa a doua de la Raliul Dakar, cu trei locuri mai sus decât în prima etapă