Ministrul Transporturilor anunţă că ar putea dispărea taxa de pod de la Cernavodă. Ce spune de problemele de la Metrorex

Grindeanu: "Nu mi-ar displăcea eliminarea taxei de pod de la Cernavodă, dar dacă mi se asigură la CNAIR finanţarea şi compensarea acestei sume din altă parte. Nu pot să privez CNAIR de 30 şi ceva de milioane".

30 aug. 2022, 13:48
Ministrul Transporturilor anunţă că ar putea dispărea taxa de pod de la Cernavodă. Ce spune de problemele de la Metrorex

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a afirmat că taxa de pod de la Cernavodă aduce venituri importante pentru CNAIR, iar eliminarea acestei taxe ar fi posibilă dacă va fi asigurată finanţarea şi compensarea banilor din altă parte. „Nu pot să privez, în acest moment, CNAIR de 30 şi ceva de milioane. Dacă se vine cu compensarea din altă parte a acestei sume, nu am niciun fel de problemă. Aştept propuneri de la colegii de alianţă”, a adăugat social-democratul.

Mihai Tudose: Se suspecta că la podul de la Brăila trăiește un flamingo mic și trist. Orban nu a dat un an de zile ordin de începere a lucrărilor

„Există diverse forme în ţările care au o infrastructură rutieră dezvoltată de a se lua taxe. Dacă te duci în Ungaria, trebuie să îţi iei o vinietă în momentul în care ai trecut graniţa pe toată infrastructura. Dacă mergi în Italia, plăteşti din 20 în 20 de kilometri sau în Grecia la fel. România nu are o asemenea infrastructură şi nu poate să înceapă să perceapă taxe separate pentru autostradă, când tu nu ai autostradă cap-coadă. Această taxă de la podul Cernavodă aduce venituri importante pentru CNAIR. Mie nu mi-ar displăcea eliminarea acestei taxe, dar dacă mi se asigură la CNAIR finanţarea şi compensarea acestei sume din altă parte. Nu pot să privez, în acest moment, CNAIR de 30 şi ceva de milioane”, a declarat Sorin Grindeanu, întrebat marţi despre subiect, într-o conferinţă de presă susţinută după Consiliul Politic Naţional al PSD.

El a adăugat că aşteaptă propuneri de la colegii de alianţă privind asigurarea unei surse de finanţare care să compenseze eliminarea taxei de pod de la Cernavodă.

„Dacă se vine cu compensarea din altă parte a acestei sume, nu am niciun fel de problemă. Aştept propuneri de la colegii de alianţă, că am văzut că sunt foarte activi pe acest subiect şi să îmi spună de unde luăm banii. Să îmi spună sursa de finanţare, că aşa e uşor să tăiem non-stop. Această sumă de unde o iau, să îmi spună domnii care vin şi fac săptămânal conferinţe de presă. Dau comunicate”, a completat Grindeanu.

Grindeanu, despre problemele la Metrorex: 2021 a fost un an de „excepţie” pentru metrou, pentru că am văzut răngi la metrou. Anul respectiv s-a încheiat cu datorii de aproape 200 de milioane

inistrul Transporturilor Sorin Grindeanu a precizat că anul precedent s-a încheiat cu datorii de circa 200 de milioane ale Metrorex, dincolo de faptul că sunt probleme privind aglomeraţia la metrou şi întârzierile garniturile de tren. „La rectificarea bugetară, am prevăzut sume de bani pentru metrou. Nu mai vreau să acţionăm aşa. De ce? Pentru că de fiecare dată e un soi de şantaj, dinsconfortul bucureştenilor este folosit pentru a face un soi de presiune pe Guvern în a veni şi a plăti de fiecare dată toate aceste minusuri”, a adăugat prim-vicepreşedintele PSD.

Vouchere sociale 2022. Banii întârzie pentru aproape 100.000 de români, când se alimentează cardurile cu 250 de lei

„Nu merg nici cu iahtul. Asta nu înseamnă că nefolosind metroul, pentru că nici nu am în zona în care locuiesc în Bucureşti acest mijloc de transport în comun, că nu ştiu problemele. Anul 2021 a fost un an de «excepţie» pentru metrou, pentru că am văzut răngi la metrou. A însemnat primul an, de când există această companie, în care nu a existat buget aprobat până la sfârşitul anului, dincolo de show-ul cu răngi. Anul 2021 s-a încheiat cu datorii de aproape 200 de milioane, ceea ce înseamnă că disconfortul bucureştenilor este dat de aceste facturi neplătite la sfârşitul anului 2021. La rectificarea bugetară, am prevăzut sume de bani pentru metrou. Nu mai vreau să acţionăm aşa. De ce? Pentru că de fiecare dată e un soi de şantaj, dinsconfortul bucureştenilor este folosit pentru a face un soi de presiune pe Guvern în a veni şi a plăti de fiecare dată toate aceste minusuri”,  a afirmat Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, după Consiliul Politic Naţional al PSD.

Ministrul Transporturilor a adăugat că „în această toamnă, se va selecta un consiliu de administraţie care va avea ca obiectiv aşezarea acestei companii pe baze economice corecte. (…) În fiecare dimineaţă, garniturile de metrou au întârzieri de zeci de minute, vin mai rar, iar acest lucru cauzează aglomeraţie”.