Ministrul Transporturilor, avertisment pentru colegii de Guvern: „Companiie nu lucrează fără să fie plătite”. Pe ce se cheltuie banii de la bugetul de stat, de fapt

Sorin Grindeanu a tras un semnal de alarmă cu privire la un pericol iminent la care România este expus. Fondurile primite de Ministerul Transporturilor au ajuns la peste 30 de miliarde de lei, aproape dublu față de anul 2021, în timp ce la Guvern se cumpăr mobilă și mașini noi.

03 oct. 2023, 08:37
Ministrul Transporturilor, avertisment pentru colegii de Guvern: „Companiie nu lucrează fără să fie plătite”. Pe ce se cheltuie banii de la bugetul de stat, de fapt
Ministrul Transporturilor, avertisment pentru colegii de Guvern: „Companiie nu lucrează fără să fie plătite”. Pe ce se cheltuie banii de la bugetul de stat, de fapt

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a tras un semnal de alarmă cu privire la fondurile necesare pentru lucrările de infrastructură începute în România. El a declarat că nu-și permite să rateze ținta de deficit, din cauza riscului suspendării fondurilor europene. La Ministerul Transporturilor, toate proiectele se fac cu bani europeni și, într-un astfel de scenariu, toate lucrările s-ar opri, lucru de nedorit într-o țară ca România, unde infrastructura și așa este deficitară.

Citește și: Sorin Grindeanu aruncă bomba! ”Ministerul Transporturilor are nevoie în octombrie de 800 de milioane de lei, doar pentru cofinanțare”

Ministrul Transporturilor, avertisment pentru colegii de Guvern

Sorin Grindeanu a explicat cum Ministerul a ajuns să își dubleze bugetul pentru anul 2023, toate proiectele fiind finanțate din fonduri europene. În cazul unei eventuale suspendări a acestor fonduri, aproape toate lucrările din țară începute s-ar opri.

„Noi, la Ministerul Transporturilor, în ultimii doi ani aproape am dublat bugetul. La finalul lui 2021 aveam 14 miliarde de lei, acum avem aproape de 30 miliarde de lei. Sunt multe proiecte și contracte semnate. Toate aceste mari investiții sunt din fonduri UE, nu e nici măcar unul cu finanțare din altă parte. Nu-mi permit să ajungem să discutăm de eventuala suspendare a fondurilor europene sau că nu ne încadrăm în ținta de deficit, pentru că atunci toate aceste proiecte se suspendă. Nu cred că e un scenariu pe care ni-l dorim”, a continuat ministrul.

El a amintit că Ungaria a ajuns în situația în care fondurile europene au fost suspendate și că „economic, lucrurile nu stau foarte bine pentru ei”, iar acest lucru se poate observa chiar și din România.

„Dacă UE ne taie fondurile din PNRR, la Transporturi în acest moment absolut toate proiectele rămân fără finanțare, totul se oprește. Companiie nu lucrează fără să fie plătite”, a mai explicat Grindeanu, la Digi24.ro.

El a vorbit și despre un avertisment al ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, care a spus că există riscul ca la final de an instituțiile să facă multe cheltuieli, iar acest lucru să ducă la o creștere bruscă a deficitului bugetar.

„Într-adevăr, trebuie să fim foarte atenți”, a spus el, precizând însă că nu este vorba despre banii de investiții, ci despre alte cheltuieli, cum ar fi achizițiile de mobilă sau mașini care se fac de obicei în luna decembrie.

Citește și: Sorin Grindeanu sprijină tăierea sporurilor bugetarilor: „Am văzut spor de stat prea mult pe scaun. Eu nu sunt de acord cu aşa ceva. Nu poţi cere spor de căldură, dacă eşti fochist. E în fişa postului”