Ministrul Turismului la târgul de la Berlin: Turiştii străini sunt foarte interesaţi de tradiţiile româneşti

România trebuie să aibă un plan intern de promovare turistică și pot spune că este țara care oferă absolut tot, cu un avantaj foarte mare în fața celorlalte state din Europa și nu numai, a declarat, miercuri, în cadrul Târgului de Turism de la Berlin, ministrul Turismului, Mircea Dobre.

08 mart. 2017, 11:38
Ministrul Turismului la târgul de la Berlin: Turiştii străini sunt foarte interesaţi de tradiţiile româneşti

„După cum observați, avem o așezare foarte bună (la târgul de turism din Berlin, n.r.), chiar dacă anul acesta expunem pe o suprafață mai mică decât în 2016, adică undeva la aproximativ 250 mp. România se prezintă foarte bine. Suntem foarte bine inscripționați și atragem atenția foarte bine. Avem o insulă, plus o parte laterală de expunere care, din punctul meu de vedere, este ceea ce trebuie. De ce? Pentru că atât pe culoarul din partea stângă a standului, cât și pe partea dreaptă, România se vede foarte bine. Suntem reprezentați de către asociații de promovare, avem Unități Administrativ Teritoriale (UAT), agenții de turism en-detail, chiar și tour-operatori. Cred că este o reprezentativitate foarte bună, ținând cont că vorbim despre cel mai mare târg de turism din lume, aici la Berlin”, a spus ministrul Turismului.

Acesta a menționat, totodată, că România are nevoie de un plan de promovarea turistică, precum și de o colaborare mai strânsă între Unitățile Administrativ Teritoriale și Ministerul Turismului.

„România trebuie să aibă un plan intern de promovare turistică. Trebuie să existe o colaborare cât mai strânsă între autoritatea publică centrală — Ministerul Turismului și Unitățile Administrativ Teritoriale. Și aici mă refer la primării, Consilii locale, județene, primării reședință de județ și la primării care dețin la ora actuală statutul de stațiune de interes național și local. Dacă avem această colaborare corectă, coerentă și o linie unitară, atunci putem într-adevăr să realizăm și o strategie cât mai bună în ceea ce privește partea de promovare externă și să avem o reprezentativitate cât mai bună. Primul motiv pentru care străinii ar trebui să vină în România ar fi acela că în țara noastră sunt toate serviciile turistice și pentru că avem o infrastructură din punct de vedere turistic foarte bine pusă la punct. Suntem țara care oferă absolut tot și avem un avantaj foarte mare în fața celorlalte țări din Europa și nu numai. Aici vorbim despre litoral, despre turismul montan, despre turismul cultural, turismul ecumenic. Absolut toate tipurile de turism se găsesc în România și nu cred că există județ din țară care să nu poată oferi ceva din punct de vedere al turismului”, a explicat oficialul, conform Agerpres.

În ceea ce privește atragerea de turiști germani, Dobre a spus că, la momentul actual, există discuții cu reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate din Germania pentru a se găsi cea mai bună variantă ca numărul de vizitatori germani în România să crească.

„În cadrul târgului de la Berlin, oferim tot ceea ce avem mai bun. Avem alături Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, apoi prezentăm tehnica tradițională de încondeiat ouă, avem un ansamblu de folclor românesc care va avea o reprezentație la stand. De asemenea, avem tradiții pe partea de costume populare. Sunt de părere că trebuie să ne prezentăm, în primul rând, cu ceea ce avem noi reprezentativ ca popor. Și atunci trebuie să ne întoarcem la tradiții, iar turiștii străini sunt foarte interesați de această parte. În plus, sunt interesați de tot ceea ce înseamnă eco-turism, balneo. Chiar acum avansăm niște discuții, în întâlnirile bilaterale pe care le voi avea zilele acestea la târg, cu Casa de Asigurări de Sănătate din Germania în așa fel încât să găsim cea mai bună variantă ca să aducem turiștii germani în România. Vrem să-i atragem și mai mult, pentru că, după cum știți, numărul de turiști germani reprezintă primul loc ca și turiști străini care vin în România”, a afirmat Mircea Dobre.

Ministerul Turismului promovează România la cel mai mare târg de turism din lume, Internationale Tourismus Börse (ITB), organizat de miercuri până duminică în Berlin, Germania, unde vor avea loc demonstrații de încondeiat ouă, olărit, realizare și design de port popular românesc și bijuterii tradiționale.

Pe toată perioada târgului vor avea loc demonstrații de încondeiat ouă, olărit — ceramică de Cucuteni, realizare și design de port popular românesc și bijuterii tradiționale. Înalți oficiali ai țărilor prezente la târg, tour-operatori, jurnaliști români și străini sunt invitați să ne cunoască muzica, dansurile populare, gastronomia tradițională la „Seara Românească”, un eveniment care îi are ca amfitrioni pe Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, respectiv Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului.

În cadrul evenimentului vor performa Ansamblul „Dor Românesc” din Bistrița-Năsăud, județ partener al ediției din acest an al Ministerului la ITB Berlin, și Jezebel, interpretă de muzica tradițională românească, în stil rock, jazz și operă.

La ediția din acest an a ITB Berlin, la standul României își prezintă ofertele 40 de expozanți, tour-operatori, administrații publice și asociații de promovare, din toată țara.

Standul României are o suprafață de 239 mp și este poziționat în Hala 7.2b, stand nr. 101 a, b din complexul expozițional care totalizează circa 160.000 mp. România are o participare constantă la acest târg, dedicat atât specialiștilor din domeniul turismului, cât și vizitatorilor, încă din 1970.

În acest an, partenerul oficial al ITB Berlin este Botswana, conform parteneriatului semnat, în 2016, de către ministrul Turismului Tshekedi Khama al II-lea și Christian Göke, CEO al Messe Berlin GmbH. Republica Botswana a fost prezentă la ITB Berlin, în fiecare an, din 1984.