Ministrul Violeta Alexandru: „Sunt preocupată să nu folosesc funcția în a genera mai mult rău decât bine”

Ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru, a declarat marți, într-o dezbatere privind transparența instituțiilor publice și întărirea statului de drept, că este nevoie de o determinare a instituțiilor din sistemul public să își schimbe puțin practica de lucru în privința transparenței, ea precizând că nu pleacă de la premisa modificării legilor 544 privind informațiile publice și 52 referitoare la transparența decizională.
Iulian Tudor
19 ian. 2016, 19:18
Ministrul Violeta Alexandru:

„Sunt preocupată să nu folosesc funcția în a genera mai mult rău decât bine și de aceea, în ceea ce privește zona transparenței, a accesului la informații de interes public, preocuparea mea este să reamintesc angajamentul pe care ni l-am asumat de a supune în dezbatere publică anumite aspecte, dar înțeleg și argumentele de necesitate ale colegilor mei de a se face anumite reglementări într-un sector sau altul. (…)

Reperele generale pe care mi le propun vizează zona în care cadrul legal are prioritate, dar vă mărturisesc că nu plec de la premisa modificării acestor legi 544 și 52. Sunt parte din echipa colegilor care susțin că odată deschisă discuția pe acest subiect se mai poate întoarce și riscăm ca la finalul unui astfel de proces să avem un act normativ care să nu fie neapărat satisfăcător sub aspectul creșterii transparenței și de aceea, fără să resping această opțiune și să mă pronunț la inutilitatea ei, spun doar că o asemenea decizie nici nu o tergiversez, dar nu e prima mea opțiune, mai degrabă ne uităm la modificarea normelor și la elaborarea normelor pentru legea 52 privind transparența decizională, dar nici această decizie nu o voi lua mai devreme de luna martie”, a explicat ministrul, potrivit Agerpres.

Ea a subliniat că interesul este de a găsi „conformitatea cu minimalul din lege”.

Radu Puchiu, secretar de stat la Cancelaria primului ministru, a afirmat că „Parteneriatul pentru o guvernare deschisă” presupune furnizarea de informații legate de achiziții publice, sănătate.

„Vom premia aplicații care au la bază aceste date sau vizualizări de date, care au la bază date din achiziții sau sănătate. Credem că e un efort important cerut de public. (…) Noi facem partea de a le pune pe o platformă și trebuie transpuse în ceva util pentru cetățeni — aplicații, vizualizări”, a spus Puchiu.

Prezent la dezbatere, Gunnar Haereid, viceguvernator al regiunii Sogn og Fjordane din Norvegia, a vorbit despre transparența deciziilor în țara sa, prilej cu care a arătat că toate hotărârile guvernamentale importante ar trebui să fie dezbătute public până la trei luni.

„Depinde despre ce fel de interes vorbim — despre unul care determină politica externă sau despre unul de interes local. (…) Uneori, deciziile publice dețin un rol important în formarea deciziilor finale”, a spus viceguvernatorul.

Dezbaterea a fost organizată de Expert Forum (EFOR) și Centrul Român de Politici Europene (CRPE) în cadrul proiectului „Cetățenia activă — un instrument puternic pentru consolidarea statului de drept”, finanțat cu 90.000 de euro de Guvernul norvegian. Evenimentul vine în contextul în care se discută despre modificarea legislației pentru accesul la informații și transparența decizională.

Citeşte şi

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce înseamnă cocalar, de fapt. Mulți români folosesc acest cuvânt, fără să știe de provine
Capital.ro
Se controlează numerarul. Statul verifică banii ținuți în casă. Vecinii pot face sesizare telefonică
Playtech.ro
Furtuni violente în România. Grindina a devastat gospodăriile, iar temperaturile au scăzut drastic în doar câteva minute
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Cojo, mesaje dure despre droguri și violență, pe scena „Beach, Please!”. „Băieți, ceea ce urmează nu e un atac la adresa voastră”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cum înfruntă șoferii din Kandahar canicula. Aer condiționat artizanal montat pe taxiuri
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Cutremur în această după-amiază, în România! Care a fost magnitudinea seismului
Cancan.ro
ALERTĂ la 40 de km de granița cu România! Patru oameni au murit: 'Ne-am ascuns! A fost tragic'
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Putin este furios. Scandalul care a detonat Kremlinul. A filmat totul și a postat online
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Ce se întâmplă dacă mănânci cireșe cu viermi. Explicațiile specialistilor
MediaFlux
Se taie din pensii. Decizia se ia obligatoriu în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Povestea trenului nazist plin cu comori. Se crede că a fost ascuns în pământ