Vești bune pentru pacienții care suferă de boli rare! Opt medicamente, pe lista compensatelor și gratuitelor

Pacienții care suferă de boli rare, cancer și diabet zaharat vor beneficia de noi medicamente compensate și gratuite. Opt medicamente vor fi introduse pe lista compensatelor și gratuitelor.

03 feb. 2023, 19:38
Vești bune pentru pacienții care suferă de boli rare! Opt medicamente, pe lista compensatelor și gratuitelor

Vești bune pentru pacienții care suferă de boli rare! Ministerul Sănătății a publicat vineri în transparență decizională Proiectul de Hotărâre de Guvern care autorizează introducerea a noi opt medicamente pe lista compensatelor și gratuitelor. Două dintre aceste medicamente sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice.

Citește și Criza medicamentelor se adâncește. Patronatul Producătorilor de Medicamente, avertisment dur: „Medicamentele vor dispărea de pe piață, producătorii nu au altă soluție”

Vești bune pentru pacienții care suferă de boli rare!

Aceste medicamente sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, diabet zaharat și boli rare.

„Pentru toate cele 8 medicamente au fost emise decizii de includere condiționată și încheiate contracte cost-volum”, a transmis Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România a emis o decizie de includere necondiționată în lista medicamentelor compensate și gratuite a acestor molecule care au fost trimise comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății pentru estimarea consumului.

Astfel, în perioada imediat următoare, aceste medicamente vor fi incluse printr-o Hotărâre de Guvern ulterioară, pe lista compensatelor și gratuitelor.

Anul trecut, în România, au fost introduse prin trei Hotărâri de Guvern un număr de 76 de molecule noi, ceea ce a reprezentat o creștere importantă față de anul precedent, când au fost introduse 56 de molecule.

Criza medicamentelor se adâncește

Patronatul Producătorilor de Medicamente avertizează că multe medicamente vor dispărea de pe piață și că o criză a medicamentelor devine inevitabilă în condițiile în care Comisia Europeană își propune să majoreze taxa de clawback.

Un semnal de alarmă a fost tras, marti, de către Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), cu privire la solicitarea Comisiei Europene de revizuire a taxei de claw-back, lucru care ar presupune majorarea acesteia. Producătorii de medicamente au subliniat faptul că această modificare ar putea reprezenta o adâncire a crizei deja existente și o tragedie pentru pacienții români care ar putea fi puși în situația de a nu se putea proviziona cu pastilele de care au nevoie.

„În acord cu Tratatul privind funcţionarea Comisiei Europene această solicită anularea taxei clawback de 15% stabilită de Parlamentul României în 2020. Această solicitare, dacă nu este abordată cu profesionalism de către Guvernul României, va genera discontinuităţi mult mai mari decât în prezent în aprovizionarea pacienţilor cu medicamente din producţia internă, punând sub semnul întrebării continuarea activităţii majorităţii producătorilor de medicamente din ţară”, au transmis, marţi, reprezentanţii PRIMER.

Totodată, aceștia au mai arătat că, ”taxa clawback, o taxa pe venituri unică în industria de medicamente, este plătită încă din 2011 de producători, în condiţiile în care preţurile medicamentelor sunt impuse de Ministerul Sănătăţii, astfel încât nicio parte a taxei nu poate fi absorbită în preţul de vânzare al medicamentelor”.

Citește și Alexandru Rafila: România ar putea restricționa exportul unor medicamente care „dispar din cauza lipsei de realism a preţurilor”