Ministrul Virgil Popescu dorește modificarea Legii Energiei: ”Nu trec oamenii obligatoriu în serviciul universal”

Ministrul Energiei susține că Executivul va interveni, după 15 ianuarie, și va modifica Legea Energiei electrice și a gazelor naturale pentru a stabili cum se face liberalizarea pieței.

05 ian. 2021, 23:47
Ministrul Virgil Popescu dorește modificarea Legii Energiei: ”Nu trec oamenii obligatoriu în serviciul universal”

Ministrul Virgil Popescu dorește modificarea Legii Energiei. Virgil Popescu a avut o discuție cu ANRE și Consiliul Concurenței, ministrul a afirmat că după data de 15 ianuarie, în Guvern se va acționa modificând Legea Energiei electrice și a gazelor naturale pentru a stabili liberalizarea pieței, dacă ANRE nu va face acest lucru.

Citește și: Guvernul va prelungi școala online până pe 8 februarie. Ministrul Educației a respins posibilitatea prelungirii până în septembrie

„Am avut astăzi o discuţie cu ANRE, am avut şi cu Consiliul Concurenţei, după mine, soluţia – eu mai las ANRE-ul să se mai gândească – dar am afirmat, după data de 15 ianuarie, în Guvern vom acţiona modificând Legea Energiei electrice şi a gazelor naturale să stabilim cum facem această liberalizare, dacă ANRE-ul care este, conform legii şi conform directivelor europene cel care trebuie să reglementeze această liberalizare nu poate să o facă. Eu o să vin cu o propunere foarte clară (…) este perfect concurenţială, nu trec oamenii obligatoriu în serviciul universal care e mai scump. Nu! Le ofer oamenilor să intre direct pe preţul concurenţial cel mai ieftin al furnizorului actual şi dacă nu le convine, se pot schimba, dar nu îi duc în serviciul universal, care cel mai scump! (…) La liberalizarea acestui preţ, regulile de pe piaţă le face ANRE-ul, nu le face ministerul.

Ministrul Virgil Popescu dorește modificarea Legii Energiei: ”Dar, dacă vedem că lucrurile astea se împotmolesc şi vedem că ANRE-ul spune că nu poate să ia această decizie care mie mi se pare de bun simţ – să oferi tuturor clienţilor din regim reglementat preţul furnizorului cu care au contract, cel mai bun preţ al furnizorului pe care legea îl permite – modificăm legea. Modificarea legislativă a Legii energiei electrice este atributul Guvernului. Noi, ca Minister al Energiei, putem iniţia un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, să îl introducem în Guvern, în aşa fel încât prin lege să stabilim acest lucru: că la liberalizare primul preţ pe care îl oferi clientului tău este cel mai mic preţ din piaţa concurenţială pe care tu îl oferi. După care, evident, omul poate să-şi aleagă, nu mai e presat de timp, nu mai e presat de 31 ianuarie, 31 martie, poate în cursul anului 2021, oricând, să-şi schimbe furnizorul, dar cel puţin ştii că cea mai bună ofertă a ajuns la clientul casnic”, a explicat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a criticat lipsa unei campanii de informare pe subiectul liberalizării pieței. ”Nu a fost o campanie de informare, trebuia făcută o campanie de informare, încercăm în aceste zile, în această lună ianuarie, să suplinim această lipsă de informare”, a afirmat ministrul Energiei.