Ministrul Energiei, Virgil Popescu, trimite Corpul de Control după accidentul cumplit din Gorj și cere demisii: „Nu putem lăsa o asemenea tragedie fără răspuns”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că trimite Corpul de Control și că cere demisii după tragedia petrecută la Complexul Energetic Oltenia, în urma căreia au murit trei mineri.

18 ian. 2023, 00:10
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, trimite Corpul de Control după accidentul cumplit din Gorj și cere demisii: „Nu putem lăsa o asemenea tragedie fără răspuns”

Update

. Virgil Popescu a vizitat exploatarea minieră Mătăsari din județul Gorj și a anunțat o anchetă administrativă a Corpului de Control al ministerului Energiei. Mai mult, ministrul a cerut demisia a trei directori din cadrul Complexului Energetic Oltenia care răspund direct de activitatea Carierei Jilţ Sud, unde a avut loc accidentul rutier grav soldat cu moartea a trei muncitori.

„Am avut norocul să întâlnesc şi șeful de tură. A fost prezent şi domnul Burlan (n.r directorul Complex Oltenia= şi cu directorul sucursalei miniere. Aş vrea întâi de tote să vă spun că este o tragedie. Condoleanțe celor trei familii îndoliate.

Din fericire 10 care se afla internaţi la Craiova, Târgu-Jiu şi la Motru sunt în afara oricărui pericol. O parte din ei au plecat acasă. Primul lucru care trebuie făcut de CEO este să ajute familiile îndoliate conform contractului şi poate şi mai mult pentru că sunt o familie şi o să am grijă să întreb acest lucru.

De asemenea, am vorbit deja cu șeful Corpului de Control de la ministerul Energiei şi mâine o echipă va veni la Complexul Energetic Oltenia pentru evaluarea stadiului securității în muncă, pentru a vedea dacă s-au respectat planurile.

Este o anchetă administrativă pe care noi o facem în paralel cu Parchetul cu ITM şi cu Poliţia. Asemenea tragedii nu trebuie să ne mai repete în nicio industrie. Mi se pare normal ca cei care răspund de acest lucru să îşi piardă funcțiile. Nu aștept raportul Corpului de Control pentru acest lucru. Vreau ca mâine să se întâmple”, a spus Virgil Popescu.

Știre inițială

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut o primă reacție după accidentul cumplit cu trei morți care s-a petrecut la Complexul Energetic Oltenie.

Virgil Popescu a spus că se îndreaptă către Gorj fiindcă această tragedie de la Complexul Energetic Oltenia nu poate fi lăsată fără răspuns.

„O gravă tragedie a răpit astăzi trei vieți la Complexul Energetic Oltenia. Este cumplit. Gândurile mele sunt alături de familiile îndurerate și mă rog să aibă putere în lupta cu durerea care îi încearcă. Accidentul s-a soldat inclusiv cu rănirea altor muncitori din cadrul complexului. Nu putem lăsa o asemenea tragedie fără răspuns. Mă îndrept către Gorj, chiar acum”, a scris ministrul pe Facebook.

La rândul său, directorul Complexul Energetic Oltenia, Daniel Burlan, a explicat că muncitorii s-au deplasat într-un vehicul ce nu era destinat transportului de persoane. El a declarat că nu se consideră vinovat pentru producerea acestei tragedii.

Citește și Accident grav la cariera de cărbune a Complexului Energetic Oltenia, trei morţi. Planul roșu a fost activat

„În primul rând condoleanțe pentru foștii noștri salariați. E o tragedie la terminarea unor lucrări efectuate la un utilaj din carieră. Echipa de intervenție s-a deplasat spre sediul sub-unității, într-un mijloc de transport neadecvat, care era destinat pentru transport marfă. Se pare că la intrarea pe un pod care trecea peste un circuit de bandă de transportare, șoferul vehicului a pierdut controlul și s-au răsturnat.

Toate drumurile din carieră, după o perioadă de precipitații, așa sunt, impracticabile pentru alte mijloace de transport. Cei care cunosc situația știu că în perioade de iarnă aşa sunt drumurile în carieră. Noi le pregătim în vară, dar atunci când sunt precipitații, o perioadă lungă drumurile sunt impracticabile. Nu sunt impracticabile pentru toate…

Nu am pus eu 25 de persoane într-un mijloc de transport. Nu eu le-am dat dispoziție să se urce. Există mai multe mijloace de transport pe care le au la dispoziție. Din păcate au ales această soluţie de a se urca toţi în acest mijloc de transport ca să ajungă mai repede la sediu. Nu sunt muncitorii de vină, departe de a da vina pe ei.

Este un eveniment tragic pe care îl cercetăm îl analizăm, vedem care sunt cauzele și care au dus la acest eveniment. Vom face programe să eliminăm toate aceste deficiențe și cauze”, a spus directorul Complexul Energetic Oltenia, Daniel Burlan la Antena 3.

Trei persoane au murit și alte 10 au fost rănite la Complexul Energetic Oltenia

Trei persoane au murit şi 10 au fost rănite, marţi, după ce o maşină care transporta muncitori s-a răsturnat în carierea Jilţ Sud, din judeţul Gorj. A fost activat Planul Roşu de intervenţie, având în vedere numărul celor implicaţi. Cei zece răniți au fost transportați la spital.

Două persoane au fost preluate de către elicopterele SMURD și au fost transportate la Spitalul din Municipiul Craiova, trei persoane au fost transportate cu ambulanțele la Spitalul Motru și alte cinci persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Tg-Jiu.