Ministrul german al Economiei: Dacă SUA acţionează după principiul America First, Europa va răspunde la fel

Statele Unite ale Americii trebuie să se confrunte cu un răspuns pe măsură din partea Europei dacă ele declară 'America First' şi plasează propriile interese economice mai presus de ale celorlalţi, a apreciat ministrul economiei german Peter Altmaier, potrivit Reuters.

18 mai 2018, 07:32
Ministrul german al Economiei: Dacă SUA acţionează după principiul America First, Europa va răspunde la fel

Într-un interviu acordat postului de televiziune public ARD, Altmaier a spus că SUA doresc să blocheze construirea unui nou gazoduct între Rusia şi Germania, pe sub Marea Baltică, pentru a-şi securiza pieţele pentru propriile exporturi de gaz natural lichefiat (LNG).

”Ei (americanii) au o mare reţea de terminale LNG din care obţin bani, dar LNG va fi semnificativ mai scump decât gazul natural tradiţional, astfel că blocarea Nord Stream-2 nu va garanta singură exporturile”, a explicat Peter Altmaier, un colaborator apropiat al cancelarului german Angela Merkel, informează Agerpres.

Lucrările premergătoare construcţiei secţiunii offshore a gazoductului Nord Stream-2 au debutat marţi în Germania, a anunţat consorţiul condus de grupul rus Gazprom care este responsabil pentru acest proiect.

Citeşte şi Germania a aprobat conducta submarină Nord Stream-2 care va transporta gaze naturale între Rusia şi Germania

Concernul Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente, potrivit Agerpres

Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream-2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream-1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai tranzita Ucraina.